Nova vest
Tenis

Nedelja, 13.06.2021.

12:30

"Novak će ostaviti život na terenu"

Novak Đoković i Stefanos Cicipas od 15 časova igraju finale singla na Rolan Garosu.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Foto: Profimedia

Najbolji protiv petog tenisera sveta u njihovom prvom zajedničkom grend slem finalu.

Mats Vilander, trostruki šampion turnira u Bulonjskoj šumi, u kolumni za "L'Ekip" objasnio je šta očekuje od ovog dvoboja.

"Veoma sam impresioniran duhom, strategijom i iznad svega apetitom za pobedom Novaka Đokovića u meču sa Nadalom. I dalje izgleda sveže i da je gladan titula. Izgleda kao da je pet godina mlađi! Barem ne deluje kao da je već osvojio 18 grend slem trofeja. U finalu će se susresti sa dešnjakom i konačno nekim ko nije levoruk, ali to neće umanjiti njegov problem. Moraće samo da promeni strane. U pitanju je pravac njegovih udaraca koji će se promeniti. Međutim, u smislu snage i moći, biće to slično i sa njegove strane. Morao je da izbegava forhend Nadala, morao bi da izbegava i Cicipasov. U drugom setu u petak, igrao je 75 odsto udaraca na Nadalov bekhend. I preuzeo je kontrolu igre. Tako da mislim da će u suočavanju sa Cicipasom, insistirati na bekhendu", smatra Šveđanin.

Bivši broj jedan svetskog tenisa dodaje da će Novak imati jasan plan.

"Kada bude igrao na njegov forhend, udaraće veoma jako. Mislim da će to prilagođavanje prirodnije odgovarati njegovoj igri. Uz sve to, on to radi cele godine protiv svakog dešnjaka sa kojim se suoči. Biće otuda u stanju da vraća na ustaljen način", dodao je Mats.

On dalje objašnjava mogući razvoj strategije u igri dvojice tenisera.

"Biće manje komplikovano za Cicipasa da igra sa Đokovićem nego sa Nadalom. Zbog njegovoj jednoručnog bekhenda, naravno. Čak iako spinuje lopticu, Novakovi udarci odskaču niže nego Rafini. Biće mu lakše da uzvraća. Uključujući i njegov forhend, odskok će biti na pravoj visini. Neće morati da zamahuje satima u visini ramena. Na primer, na bekhend dijagonali, verujem da Cicipas verujem da će biti manje izbacivan nego da se suočavao sa Nadalovim forhendima. U stvari, za njega će ovo finale biti više kao meč na betonu nego stvaran meč na šljaci. Posle svega, pobediti Đokovića koji cilja 19. grend slem biće veliki izazov. 'Đoko' će ostaviti život na terenu. Ako Cicipas uspe da dominira, biće to monumentalno", zaključio je Vilander.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve