Putovanja

Skadarsko jezero: Predstavljamo vam živopisna ribarska sela, vidikovce, plaže, tvrđave i manastire

Skadarsko jezero
Foto: NTOCG

Kada sa podgoričkog aerodroma idete ka moru, pre nego udahnete miris Jadrana, naići ćete na neočekivano lep pejzaž. Tirkizno vodeno prostranstvo, ispresecano brojnim ostrvima nalik na planine, prekriveno tepihom od lokvanja sa belim cvetovima…

Stigli ste u Nacionalni park Skadarsko jezero.

More, koje se nalazi odmah tu “iza ćoška”, može i sačekati. Zapravo, postoji teorija da je ovo jezero nekada bilo zaliv Jadranskog mora. Ono što sigurno znamo je da se puni na račun šest reka, od kojih su najveće Morača i Rijeka Crnojevića, dok se iz jezera izliva rieka Bojana ,u oblasti albanskog grada Skadra, po kojem je jezero i dobilo ime.

Najveće jezero na Balkanu dom je sjajnom letaču, odličnom plivaču i nenadmašnom ribolovcu – kudravom pelikanu. Ako ga ugledate, imali ste sreće jer je reč o ugroženoj vrsti. Osim pelikana, svoj mir su ovde našle i druge zaštićene vrste ptica, poput velike bele čaplje, crnog ibisa i šljuke livadarke.

Skadarsko jezero se nalazi na Ramsarovoj listi močvara od međunarodnog značaja.

Ipak, ono je i mnogo više od toga. Ovde je nekada bilo srce crnogorske države, a tvrđave i srednjevjekovni manastiri svedoče o snažnoj duhovnosti i burnoj istoriji današnjeg Nacionalnog parka. Živopisna ribarska sela, vidikovce, plaže, tvrđave i manastire prate brojni mitovi, legende i istorijske priče. Mnoge od njih nisu zapisane i pričaju ih samo meštani, monasi i igumani. Zato, odvojite vreme za nezaboravno krstarenje i upoznajte jezero koje toliko mnogo znači Crnogorcima.

reka crnojevica
Foto: NTOCG

Plaže

Iznenađujuće lepe, peščane plaže na Skadarskom jezeru su idealno osveženje kada se uželite mira i istinske prirode.

Plaža Murići se nalazi u istoimenom selu koje podseća na malo primorsko mesto. Osim sitnog peska i tople vode, oduševiće vas predivan pogled na ostrvo Beška. Osim kupanja i sunčanja, ovde možete isprobati aktivnosti poput jedrenja i posmatranja ptica ili jednostavno uživati u ribljim specijalitetima i vožnji bicikla. Za one željne znanja, tu je i Centar za posetioce.

Plaža Pješačac se nalazi ispod rustičnog sela Godinje. Do nje je moguće doći jedino brodom, kroz tunel od trske i tepih od lokvanja. Tamo će vas sačekati pravi raj – autentični restoran, plaža i pogled na ostrvo Grmožur. Ovdje je sve u harmoniji sa prirodom, nema struje ni prilaza kolima, a plaža je još uvijek tajna.

Ostrva i manastiri

Bilo da ste vernik ili ne, godine uklesane na nadvratnicima crkvi fasciniraju, a mir koji vlada na ovim ostrvima budi duhovnost. Starčevo, manastir u čast Presvete Bogorodice, nastao je između 1376. i 1378. Podignut je na istoimenom ostrvu od strane čuvenog duhovnika, starca Makarija koji je ovdje živeo kao isposnik.

Manastir Moračnik se smatra arhitektonskim vrhuncem graditelja na Skadarskom jezeru. Sastoji se od Saborne crkve, konaka i tri kapele. Urušena kula koja se nalazi na ostrvu služila je za odbranu Zete od napada Mlečana.

Beška je ženski manastir na istoimenom ostrvu. Uz miris lavande, bosiljka i nane ovdje možete čuti zanimljive priče o Jeleni Balšić, kćerki srpskog kneza Lazara.

Na ostrvu Vranjina se nalazi manastir posvećen Svetom Nikoli. Sagrađen je davne 1233, i imao značajnu ulogu u istoriji. Poznata je priča da je upravo ovde knjaz Nikola hteo da zamonaši ćerke ukoliko se ne udaju.

Vidikovci

Pavlova strana je vidikovac koji se ne zaboravlja. Svojom lepotom i jedinstvenošću iznova osvaja srca, ali nije jedini. Ostale otkrijte na panoramskoj ruti „Između dve čarobne obale“ koja će vas odvesti na putovanje iz snova.

Top 5 mesta koja morate doživeti ovog leta u Crnoj Gori, letovanje bez PCR testa uz ličnu kartu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Julija Vojinović

komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link