Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 13. 6. 2021.

| Društvo

Vranje među 145 lokalnih samouprava bez Akcionog plana za mlade, najavljeno istraživanje, pa izrada

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Vranje
Na osnovu upitnika koju budu popunili mladi, radiće se Lokalni akcioni plan; foto: Kancelarija za mlade

Kako bi mladi u Vranju dobili priliku da se pitaju o kvalitetu života u gradu gde žive, grupa mladih ljudi, u saradnji sa Krovnom organizacijom mladih Srbije, pokrenula je inicijativu za izradu lokalne Strategije unapređenja položaja mladih grada Vranja. Da bi se dokument oslanjao na činjenice potrebno je da zainteresovani stari od 15 do 30 godina popune upitnik o problemima sa kojima se svakodnevno sreću, njihovim potrebama, interesovanjima, kao i konkretnim predlozima koji mogu da doprinesu boljem funkcionisanju grada i gradskih institucija.

Na osnovu Strategije na kojoj će u narednom periodu raditi, izradiće i Lokalni akcioni plan, saopštavaju iz Kancelarije za mlade, a što se više mladih kroz istraživanja uključi u izradu, plan će više biti u skladu sa njihovim potrebama.

Prema istraživanjima koje je sproveo KOMS u 106 od 145 jedinica lokalne samouprave, ne postoji lokalni akcioni plan, što je poražavajući podatak. Strategija za unapređenje položaja mladih grada Vranja za period 2021-2025 je veoma bitan dokument koji pokazuje da grad na strateški i sistemski način brine o mladima. Mladima je neophodna podrška, a izradom Strategije, koja bi obuhvatila i lokalni akcioni plan, sagledale bi se potrebe mladih, što bi s odrazilo na kvalitetniju budućnost - kaže Luka Trajković, koordinator Kancelarije za mlade u Vranju.

Predsednik Udruženja “Aktivisti iz komšiluka” Uroš Ilić kaže da je dosadašnje iskustvo pokazalo da se problemi brzo i efikasno mogu rešiti tek kada su precizno definisani i prepoznati od strane grada.

S vremena na vreme čujemo kako su se neki mladi organizovali pa sredili neko izletište ili park, međutim, znamo da se takve inicijative ne nastavljaju i brzo zaborave. Činjenica je da mladi nisu uvek pasivna masa, ono što im je potrebno jeste sistemsko uključivanje i povezivanje sa lokalnom samoupravom, kako bi bili podržani i prepoznati u svojim idejama i aktivnostima - kaže predsednica parlamenta vranjske Gimnazije Emilija Milenković.

Lokalna inicijativa “Mladi se pitaju - učestvuj i ti u izradi lokalne Strategije za mlade!” za mlade realizuje se u okviru projekta Glas mladih u demokratskim procesima, koji realizuje KOMS u okviru programa Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji, koji podržava Švedska, u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Vranja, Udruženjem Aktivisti iz komšiluka i đačkim parlamentom Gimnazije “Bora Stanković”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milutin M

    16:39 // 13. 6. 2021.

    Koliko znam, nema ni Niš. Sve se radi samo kao samo-promocija bez ikakvih ciljeva i planova. Naravno čim dođe nova osoba sve se radi od početka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: