Najnovije vesti
Vesti Svet
"Bilo bi mi neugodno da uzmem novac u vreme pandemije": Holandska princeza ODBILA 1,6 MILIONA EVRA iz budžeta

"Bilo bi mi neugodno da uzmem novac u vreme pandemije": Holandska princeza ODBILA 1,6 MILIONA EVRA iz budžeta

Princeza Amalija, naslednica holandskog prestola, odrekla se prava na godišnji prihod, jer bi se ako prihvati, kako je navela, osećala nelagodno.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Princeya Amalija Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW / Tanjug/AP
Princeya Amalija

Najstarija ćerka kralja Vilem-Aleksandera napisala je premijeru Marku Ruteu da želi da se odrekne prava na 1,6 miliona evra prihoda ličnih i kućnih troškova.

Ona je u četvrtak položila maturu i nakon toga je u pismu navela da ne želi novac dok ne bude imala odgovarajuće kraljevske dužnosti.

Pročitajte još

Amalija je rekla da nakon završetka škole namerava da pauzira godinu, a zatim započne studije.

"Sedmog decembra 2021. imaću 18 godina i, prema zakonu, dobiću dodatak", napisala je Amalija u pismu koje je objavila holandska javna televizija NOS.

"Smatram da bi to bilo neugodno dok ne činim ništa, dok je drugim studentima puno teže, posebno u ovom periodu korona virusa", dodala je ona.

Kraljevska palata u Holandiji
Foto: sem van der wal den / EPA;
Kraljevska palata u Holandiji

Rekla je da će godišnje vraćati 300.000 evra prihoda i da neće tražiti 1,3 miliona evra sve dok u ulozi princeze ne bude imala velike troškove.

NOS navodi da je to prvi put da član kraljevske porodice odbija da traži platu i naknadu troškova. Holandska monarhija prestigla je Britaniju kao najskuplju u Evropi, prema studiji iz 2012. godine, piše ''Gardijan''.

Holandska vlada prošle godine je dogovorila kraljevski budžet od 47,5 miliona evra za 2021. godinu, ne uključujući troškove državnih poseta ili održavanja palata, s tim da je kralj Vilem-Aleksander dobio platu od 998.000 evra i 5,1 milion na ime službenih troškova.

Njegova supruga Maksima dobila je 1,1 milion evra, bivša kraljica Beatriks 1,7 miliona, a Amalija 1,6 miliona evra, preneo je portal Klix.ba.

Pod pritiskom opozicionih stranaka, Rute je pristao na reviziju godišnjih troškova, ali je upozorio na "populističke" opasnosti takve rasprave.