Najnovije vesti
Vesti Svet
Pao dogovor: Baku RAZMENIO 15 jermenskih zarobljenika za mapu sa lokacijama mina, SAD i Rusija dale podršku sporazumu dve zemlje

Pao dogovor: Baku RAZMENIO 15 jermenskih zarobljenika za mapu sa lokacijama mina, SAD i Rusija dale podršku sporazumu dve zemlje

Azerbejdžan je predao više od 15 jermenskih zarobljenika u zamenu za mapu sa lokacijama nagaznih mina u Agdamu, regionu koji su napustile jermenske snage u okviru sporazuma za okončanje rata prošle godine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Jermenija Azerbejdžan kolaž Foto: Tanjug / AP, EPA / RAS Srbija
Jermenija Azerbejdžan kolaž

Primirje je zaustavilo šest sedmica sukoba u kojima su snage Azerbejdžana proterale Jermene sa velikog dela teritorije koju su od devedestih kontrolisali u regionu Nagorno Karabah.

Sporadični sukobi i dalje traju.

Pročitajte još

Sporazum o razmjeni zarobljenika, prvi te vrste između ove dve zemlje, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana.

Ratni zarobljenici su ključno pitanje za Jermeniju, dok nagazne mine i dalje nanose gubitke u Azerbejdžanu.

Dva novinara i lokalni zvaničnik poginuli su 4. juna kada je eksplodirala nagazna mina, u oblasti Kalbadžar u Azerbejdžanu, na teritoriji koju su napustile jermenske snage u novembru.

Rusija i SAD pozdravljaju dogovor

Rusija i Sjedinjene Američke Države pozdravile su danas u odvojenim izjavama odluku Azerbejdžana o razmeni 15 zarobljenih jermenskih vojnika, a da zauzvrat dobije mapu minskih polja u regionu Agdam.

- Dugo očekivana i sjajna vest. Pozravljamo ove korake strana - navela je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

 Entoni Blinken
Foto: Presidential Press Service / EPA;
Entoni Blinken

Stejt department je u saopštenju takođe pozdravio oslobađanje 15 jermenskih zarobljenika kao i odluku Jermenije da Azerbejdžanu pruži važne informacije koje će pomoći u deminiranju terena.

- Sjedinjene Države imaju zadovoljstvo da podrže ove korake i nade da će oni postaviti temelje za dodatnu saradnju - naveo je američki državni sekretar Entoni Blinken.