Košarkaši Budućnosti (©MN Press)
Košarkaši Budućnosti (©MN Press)

Milojević hita sa Plavima do drugog trofeja: Budućnost napravila brejk u Topolici

Vreme čitanja: 2min | sub. 12.06.21. | 22:53

Neizvesnu završnicu obeležile sudije, Mornar pao sa penala

Dejan Milojević je početkom juna osvojio prvi pehar na klupi Podgoričana. Podigli su košarkaši Budućnosti trofej u Kupu Crne Gore savladavši najvećeg rivala – Mornar iz Bara. Nisu Plavi imali previše razloga za slavlje posle poraza u finalnoj seriji Jadranske lige od Crvene zvezde, a ni previše vremena za lumpovanje zbog osvajanja 14. kupa, jer im je novi obračun sa Baranima kucao na vrata.

Budućnost i Mornar i ove sezone odlučuju u Crnoj Gori o tome gde ide naslov prvaka, a titula je sve bliža Morači. Plavi su odbranili svoje uporište, zgromili su Mornar u Podgorici, ali na obali Jadrana nije išlo sve glatko. Napravila je Budućnost brejk, pobeda je deli od šampionskog zvanja, ali je drugi trijumf u seriji izvojevan teškom mukom, u dramatičnoj završnici sa linije za slobodna bacanja – 80:73 (16:20, 23:20, 17:15, 17:25).

Izabrane vesti

Tvrd je Mornar orah, ali je, ipak, skrcan u Topolici. Ali, uprkos porazu, mogu u Mornaru biti zadovoljni učinjenim u drugoj utaklmici finala domaćeg šampionata, jer su Barani u seriju ušli sa prepolovljenim igračkim kadrom. Otisnuli su se iz Bara nosioci igre: Džejkob Pulen, Ajzea Vajthed, Derek Nidam, Keni Gejbrijel, Tejlor Smit i Suad Šehović. Šanse Mornara svedene su na minimum da skine Budućnost sa trona, a novi pehovi zadesili su Barane.

Milko Bjelica zbog povrede skočnog zgloba, a Nemanja Gordić zbog stomačnog virusa propustili su meč u Topolici, a da stvar bude gora po Mornar, Nemanja Vranješ povredio se u trećoj deonici. I pored toga, košarkaši Mornara pružili su snažan otpor, imali su i dvocifrenu prednost sredinom treće četvrtine, ali nisu imali umeća i iskustva da je iznesu do kraja.

Ne mogu finala na ovim prostorima da prođu bez spornih odluka kada sve stane u poslednji minut. Tako je bilo i u Topolici. Budućnost je na 46 sekundi do kraja susreta pri vođstvu 75:73 napravila faul, tačnije učinio je to Amedeo dela Vale. Ali taj detalj promakao je sudijskoj trojci, što je izazvalo burnu reakciju igrača i stručnog štaba Mornara.

Marko Jeremić, nad kojim nije dosuđen sporan faul, zaradio je tehničku grešku zbog proteska, tenzija se snije stišavala, kuljalo je nezadovoljstvo u Mornaru, a Marko Mugoša i trener Mihailo Pavićević su posle žustrih protesta udaljeni sa terena. Namazani Italijan Amedeo dela Vale posmatrao je sve iz prikrajka i koristio pauzu da se koncentriše. Konačan ishod bio je pet slobodnih bacanja i svih pet pogođenih italijanskog beka, što je rezultiralo brejkom Podgoričana.

Treći, možda i poslednji, meč finalne serije šampionata Crne Gore na programu je u ponedeljak, a serija se vraća u Podgoricu, Ukoliko Budućnost ponovo trijumfuje u Morači, biće stavljena tačka na košarkašku sezonu u susedstvu. U suprotnom, serija se vraća u Bar. Eventualna četvrta utakmica igrala bi se 16. juna, a majstorica 18. juna.




tagovi

KK Budućnost PodgoricaBudućnost PodgoricaKK MornarCrna Gora

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara