Gol Pohjanpala (© Reuters)
Gol Pohjanpala (© Reuters)

Nije trebalo da bude ovako... Danska ovo nije zaslužila (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.06.21. | 21:29

Istorijska pobede Finske

Izgleda da znaju da igraju i fudbal. Za hokej smo se uverili, počeli su i košarku (i to veoma dobro), a dokazali su Finci da marljivim radom mogu da se podignu na nivo koji je malo ko očekivao u najpopularnijem sportu na svetu. Prvi put na Prvenstvu Evrope, prva utakmica na takmičenju, prvi gol i prva pobeda. I to nad Danskom, pred njenim navijačima u Kopenhagenu – 1:0.

Sad, što je to učinila tipično „murinjovski“ drugi je padež, ali su umne glavne davno rekle kako je umetnost sakriti vrline rivala. Selektor Marku Kanreva je pustio domaćinu loptu, opredelio se za totalnu defanzivu, strpljivo čekao šansu i kad se ukazala prva uzana staza ka Kasperu Šmajhelu odmah je vodila do pogotka. Na isteku sata vremena Jere Uronen (kako je samo sprečio izjednačenje u finišu!?) je polukontru sa levog boka nastavio ubačajem pred kazneni prostor, Joel Pohjanpalo napravio potez nalik ski letačima, iskoristio zbunjenost Kristensena i Melea i prevario Šamhjela za pogodak koji totalnim audsajderima odjednom daje čak i šanse da prođu Grupu B!?

Izabrane vesti

Pohjanpalu svaka čast, bio je u pravo vreme na pravom mestu, međutim, „pola“ gola ide na dušu Šmajhela, jer je golmanu Lestera lopta prošla kroz telo. Nije mu zameriti. Mislima nije bio na Parkenu od 42. minuta kad se najbolji igrač Danske, Kristijan Eriksen srušio iz čista mira i zbog čijeg je zdravstvenog stanja nastavak utakmice čekao sat i po. Razume se, ni Šmajhel, ni njegove kolege nisu mogle da se koncentrišu na fudbal posle drame koju je preživeo vezista Intera..

I to se najbolje videlo po podatku da je u 74. minutu Pjer Emil Hojbjerg pucao nedovoljni precizno i snažno sa 11 metara, posle spornog starta Paulusa Arajurija nad Tomasom Dijelnijem. Hojbergov penal je pročitao Lukas Hradecki, drugi junak Finske. Ili, možda prvi, pošto je golman Leverkuzena zabeležio pet odbrana. Ova sa bele tačke je bila presudna, ali je i na sve druge načine odbijao nalete Danaca još dok je u igri bio Kristijan Eriksen.

Fincima naklon što su negledljivim stilom stigli do pobede. Dancima pohvale za mentalnu snagu. Igrali su 50 minuta bez drugara koji se doslovce bori za život. Ispoštovali su njegovu navodnu želju da se vrate na teren, da se nastavak meča ne odlaže. Bili su čak i dovoljno opasni, stvorili veliki broj prilika, više kornera izveli (9:0), češće šutirali (22:1), na kraju i taj penal imali – da je bio tu, Kristijan Eriksen bi sigurno puca veštije od Hojbjerga – nekoliko zicera propustili. Nije im se dalo.

Nisu zaslužili da izgube posle utakmice u kojoj su bili bolji, diktirali tempo, obeltali oko kaznenog prostora debitanata na završnim turnirima. Toliko ih je malera poteralo ove subote da je dobro što su svi na broju. Fudbal će se i dalje igrati. I pobeđivaće. Ko zna, možda već u četvrtak protiv moćne Belgije.

PRVENSTVO EVROPE, GRUPA B

DANSKA - FINSKA 0:1 (0:0)

/Pohanjapalo 60/

Stadion: Parken u Kopenhagen

Gledalaca: do 25.00

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

DANSKA (4-3-3): Šmajhel – Vas (od 76. Striger), Kjer, Kristensen, Mele – Eriksen(od 45. Jensen), Hejbjerg, Dilejni (od 76. Kornelijus) – Poulsen, Brjatvajt, Vind (od 63. Olsen).

FINSKA (4-4-2): Hradecki – Raitala (od 90. Vaisanen), Arajuri, O Šonesi, Uronen – Lod, Kamara, Sparv (od 77. Šuler), Toivio – Pohajanpalo (od 85. Kros), Puki (od 77. Kauku). 

PRVENSTVO EVROPE, GRUPA B

Prvo kolo:

Danska - Finska 0:1 (0:0)

/Pohjanpalo 60/

Belgija - Rusija, u toku




tagovi

Euro2020reprezentacija Finskereprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara