Mandić, Perone, Funtulis i Filipović (©AFP)
Mandić, Perone, Funtulis i Filipović (©AFP)

I Olimpijakos poput Novog Beograda pravi drim-tim, remont Pro Reka, Juga i Ferencvaroša

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.06.21. | 19:23

Burno leto u svetu vaterpola: Igrači žele da obezbede egzistenciju pre Olimpijskih igara, a klubovi da sklope timove na vreme

Prekrajaju se snage ovoga leta na Starom kontinentu u vaterpolu. Započet je veliki remont, obrisi timova, a kod nekih i celokupne konture već su jasno vidljivi. Leto velikih transfera i bombastičnih pojačanja, koja zaparaju uši i „slučajnim prolaznicima“, i nateraju ih da podrobnije istraže o čemu je reč i kakvi se to kuju planovi.

Pokupio je svu slavu Novi Beograd. Dobio je srpski predstavnik dvogodišnju specijalnu pozivnicu i organizaciju finalnog turnira Lige šampiona, a takva prilika se ne propušta da se stvori moćan tim. Šampion Evrope sa Pro Rekom, Dušan Mandić, potvrdio je da će naredne sezone nositi kapicu Novog Beograda, a još se čeka zvanično predstavljanje ostalih „zvezda“: Strahinje i Viktora Rašovića, Duška i Gojka Pijetlovića, Nikole Jakšiča, Radomira Drašovića, Đorđa Vučinića i grčkog reprezentativca Angelosa Vlahopulosa.

Izabrane vesti

Velike promene doživeće i Pro Reko, osvajač Lige šampiona, Ferencvaroš, finalista elitnog takmičenja, i grčki Olimpijakos, koji je dibidus podbacio na nedavno završenom fajnal-ejtu u Beogradu.

Silovito su ušli pirejski crveno-beli u prelazni rok. Nisu u Olimpijakosu traćili vreme, krenuli su rekonstrukciju i pre no što je Liga šampiona završerna. Filip Filipović prvi je promovisan. Srpski reprezentativac predstavlja kapitalno pojačanje za Pirejce, a ubrzo je stigao i Marko Bijač. Sidro u Pireju spuštaju i Andro Bušlje i Đuro Radović, koji bi mogao na duže staze da nosi Grke, a veliki posao napravljen je vraćanjem Janisa Funtulisa.

Kapiten reprezentacije Grčke branio je boje Olimpijakosa punih 10 godina pre nego što se otisnuo u Ferencvaroš, u kojem je boravio prethodne dve sezone. U nekoliko navrata je Janis Funtulis biovao najbolji strelac na velikim takmičenjima sa Grčkom i evidentno je početkom prelaznog roka da Pirejci neće biti džak za udaranje, kao što je to bio slučaj, sada već, minule sezone.

Veoma sam srećan što sam se vratio posle dve godine u Olimpijakos, u tim koji volim. Igrao sam za ovaj klub punih 10 godina. Uzbuđen sam zbog novih izazova koji slede sa crveno-belima i spreman sam da dam sve od sebe kako bismo ispunili ciljeve”, rekao je Funtulis posle potpisa trogodišnjeg ugovora sa pirejskim timom.

Leto remonta je i u Pro Reku. Dočekali su u slavnom italijanskom klubu da osvoje devetu titulu Lige šampiona, prekinuli su šestogodišnji post i veliku patnju. Krahovi na završnim turnirima Lige šampiona bili su so na ranu, koja nikako nije uspevala da zaceli.

Generacija na odlasku postarala se da je pamte po dobru. Dušan Mandić okončao je ciklus u Pro Reku na najlepši mogući način – evropskom krunom. Krenuo je Mandić put domovine, a ostao je Pro Reko i bez dvojice hrvatskih reprezentativaca – Marka Bijača i Nikše Dobuda.

Trener Gabi Ernandez takođe je napustio kormilo Pro Reka. Red odlazaka, pa red dolazaka. Ali oni još nisu ozvaničeni. Sve za sada ostaje na nivou spekulacija. Breša je posle 14 godina cvrgnula Pro Reko sa trona u Italiji, a Pro Reko je odlučio da opelješi najvećeg rivala na Apeninima. Golman Marko del Lungo i Đakomo Kanela mogli bi iz redova italijanskog šampiona da krenu put grada Reko nedaleko od Đenove, a u vezu sa šampionom Evrope dovodi se Luka Lončar, koji je nosio kapicu dubrovačkog Juga.

Ferencvaroš posle predaje evropske titule kreće u korenite promene. Tamaš Mezei i Tamaš Sedlmajer napustili su klub i pojačali Vašaš. Mezei je sa Vašašom potpisao trogodišnji ugovor, a Sedlmajer se obavezao na jednogodišnju saradnju. Biće Vašaš ozbiljniji konkurent Ferencvarošu i Solnoku, šampionu Mađarske, u novoj sezoni. Ugovore su produžili Sava Ranđelović, Branislav Mitrović i Draško Brguljan.

Dobra vest za pristalice popularnog Fradija je da će Deneš Varga i iduće godine igrati u klubu. Iz Juga je pristigao Danil Merkulov, koji je bio pokretačka snaga Dubrovčana, a odlazak Mezeija nadomestiće srpski vaterpolista Nemanja Ubović. Vratio se Ubović u Mađarsku, gde je ranije nastupao za OSC, stigao je iz redova španskog Sabadelja, a podmlađenom Ferencvarošu će doneti neophodno iskustvo. Osvajao je Ubović medalje sa Srbijom, a takođe je osvajao i Ligu šampiona i LEN Kup Evrope.

Nikolas Konstantin Bikari napustio je Ferencvaroš i preseliće se na Čizmu po prvim nezvaničnim informacijama. Luka Damonte iz Palerma zamena je za Đerđa Zelankija, a prvom timu priključeno je nekoliko mladih igrača.

Sezonu za zaborav imao je dubrovački Jug, tri puta je gubio u finalima, a nije se proslavio četvorostruki evropski prvak ni u Ligi šampiona. Napraviće se od dalmatinskog kluba prava mala grčka kolonija. Aleksandros Papanastasiju ostaje na Gružu, a pridružiće mu se Konstantinos Kakaris i Stilijanos Argiropulos.

Postoje naznake da će splitski Jadran drsstično povećati ulaganja i da će pokušati da privoli Konstantina Harkova, koji je minule sezone branio boje zagrebačke Mladosti. Ruski reprezentativac jedan je do najboljih strelaca u ovom trenutku, poznat je po razornom šutu i njegov dolazak bio bi vesnik promena.

Ostali evropski velikani i oni koji žele da uđu u to društvo nisu u toj meri bili aktivni na tržištu. Barseloneta je potpisala novi trogodišnji ugovor sa Felepeom Pereoneom. To znači da će legendarni vaterpolista rođen u Riju de Žaneiru završiti karijeru u šanskom klubu.

Prelazni rok na Starom kontinentu čestito nije ni počeo, a već sredinom juna očigledno je da će biti možda i najuzbudljiviji.


tagovi

vaterpolovaterpolo SrbijaLEN Liga šampionaVK Novi BeogradVK JugVK RadničkiPro RekoVK FerencvarošVK BarselonetaVK Olimpijakos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara