Krevetac na točkovima

"Designed by Freepik"

Postoji dugačka lista stvari koje treba odraditi pre nego što poželite dobrodošlicu novom članu porodice: kolica, krevetac, torba sa stvarima za noćenje u bolnici…

Sve je uglavnom spremno nedeljama pre datuma koji stoji označen na kalendaru. Ali šta je sa putem od kuće do bolnice?

Pročitajte sledećih pet ključnih stavki za bezbednost novorođenčeta tokom vožnje:

Planirajte unapred

“Designed by Freepik”

Planiranje unapred je ključno za sprečavanje grešaka, naročito za novopečene roditelje. Morate pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu dečijeg sedišta i naučiti kako da ga instalirate u vaše vozilo. Postupak je često jednostavan, ali ako ga ostavite za poslednji dan, bez informacija i u vašem stanju nervnog rastrojstva to bi moglo da se pretvori u pravi inženjerski podvig. Pravilna upotreba sistema za obezbeđivanje beba je od vitalnog značaja, jer smanjuje rizik od smrti za 75% i povreda za 90%.

Kvalitetno dečije auto sedište

“Designed by Freepik”

Morate koristiti sertifikovano sedište, a odgovarajuća grupa zavisi od visine i težine deteta, ne od uzrasta. U slučaju novorođenčeta, treba koristiti sedište za bebe iz grupe 0 ili 0+. Sedišta iz grupe 0 mogu se koristiti dok beba ne dostigne 10 kilograma, a 0+ sedišta su pogodna za do 13 kilograma. Nosiljke se ne preporučuju i zabranjene su u većini evropskih zemalja.

Uvek na zadnjem sedištu

“Designed by Freepik”

Zadnja sedišta automobila su najsigurnija i tu bi novorođenče trebalo da putuje. Nikada nije dobra ideja staviti novorođenče na suvozačevo sedište kako biste pažljivo motrili na njega. Prednje sedište se može koristiti u posebnim situacijama, na primer kada druga deca već sede pozadi. U tom slučaju morate biti sigurni da je vazdušni jastuk deaktiviran.

Od ključnog je značaja da se sedište obezbedi

“Designed by Freepik”

95% roditelja napravi neku grešku prilikom instaliranja dečijeg sedišta, a većina njih je ozbiljna. Najčešće greške se vezuju za način osiguranja sedišta za bebe i kako pričvrstiti pojas, te je važno vrlo pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Isofix sistem je jednostavan, praktičan metod. Obavezno postavite sigurnosni pojas sa vezivanjem u tri tačke prema uputstvima proizvođača, deo koji ide preko krila napred i dijagonalni deo pozadi. I ne zaboravite da ručka za nošenje takođe predstavlja sigurnosni element i mora se skladištiti u pravilnom položaju.

Svaki nepričvršćen predmet je potencijalna pretnja

“Designed by Freepik”

Prtljag ili predmeti na zadnjoj klupi ili na polici prtljažnika mogu poleteti napred u slučaju naglog kočenja ili sudara i udariti vašu bebu ili bilo kog drugog putnika, stoga vodite računa da sve što treba spakujete u prtljažnik.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde