12. jun  2021. 16.21  →  18.20 | Izvor: RTV

Vremenske prilike pogoduju završetku vegetacije pšenice

BAČKA TOPOLA -

Prema podacima Poljoprivredne stručne službe u Bačkoj Topoli pšenicom je minule jeseni posejano preko 15 hiljada hektara oranica, a više od 80 posto useva zasnovano je u optimalnim agrotehničkim rokovima od 5. do 25. oktobra.

video icon

Pšenica se nalazi u fazi nalivanja zrna i aktuelne vremenske prilike pogoduju završetku vegetacije te ozime strnin, ,kažu stručnjaci a potvrđuju i proizvođači.

kikinda, fotografija, psenica, ki, 2

Ovako slikom izgledaju usevi pšenice u atarima Bačke Topole i po rečima, agronoma Marte Barčik usevi te ozime strnine obećavaju dobar prinos ali samo na onim parcelama gde su ratari ispoštovali agrotehničke mere.

"Oni ratari ,koji su sve dali i što se tiče prihrane i što se tiče zaštite mogu očekivati dobar prinos pšenice naravno ako se ne promeni vreme značajnije .Teško je prognozirati prinose , ali očekujemo jedan jači prosek samo ako ne budu prevelike žege .Očekujemo prinose i preko 6,5 tona po hektaru ,ali vreme će to pokazati", rekao je Barčik.

Po oceni Branka Stanivuka ratara iz Gornje Rogatice ova godina za pšenicu u pogledu prinosa mogla bi biti i iznad očekivanja .

„Ova godina je idealna za žito i ako se ovako nastavi sa vremenom , možemo očekivati rekordne prinose .Imam sorte koje daju prinos i 10 tona po hektaru .Dao sam pšenici sve što treba u proizvodnji", rekao je Stanivuk.

A ,sve je kako navodi Branko Stanivuk , počelo sa nabavkom deklarisanog semena, visokog potencijala rodnosti , a potom i primenom pune tehnologije gajenja u proizvodnje te ozime kulture.

 

Tagovi