"Ne prihvatamo ucene, mi smo izgradili 'Sveca'"

Radnici Adriatic properties-a angažovali su advokatsku kancelariju koja će ih zastupati.

Region

Izvor: Vijesti

Subota, 12.06.2021.

14:48

Sveti Stefan; Foto: Depositphotos, naticastillog

Kako pišu crnogorske Vijesti, zaposleni kompanije Adriatic properties, grčkog biznismena Petrosa Statisa i Malezijca Vei Seng Pue, neće prihvatiti ucene, otpremnine i ponižavajuće poslove koji im se nude.

Adriatic properties je dao rok za 43 radnika koji su više decenija radili u grad-hotelu Sveti Stefan i Vili Miločer da se do 15. juna izjasne prihvataju li da uzmu otpremnine i napuste firmu, ili će biti raspoređeni na poslove čišćenja javnih površina, bašta, šume i plaža.

Zakupac Svetog Stefana prenosi biznis u Srbiju: "Želim da učestvujem u Beogradu na vodi"

“Koristićemo sva zakonska sredstva koja su nam na raspolaganju. Nećemo prihvatiti više nikakve ucene, jer to smo jednom sve prošli pre 15 godina. Trudićemo se da dođemo i do premijera, ministara i da im kažemo šta je naš problem. Nismo neupotrebljivi, neko ko ne može da nađe posao, ali ne želimo da nas neko toliko potcenjuje, da nas izbacuje đonom i metlom, jer mi tako nismo dočekali nikoga na Svetom Stefanu“, kazao je u ime radnika koji su se okupili u upravnoj zgradi predsednik sindikata Adriatic properties-a Bogdan Krsmanović.

On je rekao da su im pre desetak dana izvršni direktor Adriatic properties-a i predstavnik Amana saopštili da hoteli neće raditi i da traže drugi posao.

"Rečeno nam je da ko sebi može da nađe posao, Aman se neće naljutiti. To u prevodu znači da im više nismo potrebni i da možemo da idemo. Jedino što smo zvanično dobili od naše firme, Adriatic properties-a, je ponuda za otpremnine i dat nam je rok da se do 15. juna izjasnimo. Kada dobijete ponudu za otpremnine to znači da ste nepoželjni i da treba da idete. Navedeni su kao obrazloženje ekonomski razlozi, ali mi dobro znamo kakvi su bili ekonomski razlozi prošle godine kada smo radili u gorim uslovima, pod koronom, i kada su isti ovi radnici sve izneli sami. Žalosno je što imamo kadrovsku službu koja se još nije udostojila da nam kaže šta možemo očekivati dalje", kazao je Krsmanović.

Hotel u Crnoj Gori privukao pažnju svetskih medija

Prema njegovim rečima, u pitanju su 43 radnika koji su proveli svoj životni vek na Svetom Stefanu.

"To su vrlo upotrebljivi ljudi, koji imaju svoje ime, prezime, zvanje, znanje, iskustvo i koji mogu da rade gde hoće, ali koji žele da rade u svojoj matičnoj firmi. Neko njih sada tera da idu da traže novi posao, da se dokazuju, a u svojoj firmi su davali sve od sebe da bude kako treba. Ne znamo koja je svrha svega toga. Rečeno nam je da se ne mogu dogovoriti sa lokalnom zajednicom oko korišćenja plaža. Aman i Adriatic properties su ovdje 14 godina, za to vreme se mogao naći neki modus. Nismo baš sigurni da je to razlog zbog čega hoteli ne mogu da rade. Verovatno je posredi nešto drugo. Ono što mi samo hoćemo je da radimo i da ostanemo u našoj matičnoj firmi, da se vratimo na svoja radna mesta. Smatramo da se našim problemom moraju pozabaviti sve državne institucije, ali nažalost smo prepušteni sami sebi", kazao je Krsmanović.

Radnici su poručili da su angažovali advokatsku kancelariju koja će ih zastupati.

“Nećemo se prepustiti da neko sa nama radi kako hoće, da se prema nama ophodi kako ne treba. Mi smo svoji na svome, nemamo razloga da idemo. Većina ovih ljudi ima staža koliko imaju godina pojedini menadžeri koji su ovdje bili. Pomagali smo u svim procesima, posebno prošle godine, kada nije bili dovoljno radne snage, kada smo se svi mi posvetili toliko firmi da smo radili na dva tri radna mesta, počevši od nošenja, čišćenja, sređivanja, stavljanja svega u proces, čak smo i prebacli budžet koji je bio zacrtan. Ove godine smo dobili samo rečenicu da smo neproduktivni i da ne treba da budemo ovde“, kazao je Krsmanović.

Naveo je da su ponuđene otpremnine male za ljude koji rade decenijama na Svetom Stefanu.

“Nijedan poslodavac se ne bi odrekao nijednog od ovih ljudi, ne bi rekao da ide, nego bi ga vrlo rado prihvatio i ostavio da radi. Mi smo u suštini najmanje krivi što hoteli nisu otvoreni. Spremni smo i možemo hotel da otvorimo za pet dana. Ne znamo u kom smo sada statusu. Nismo dobili rešenja za odmore, ali dolazimo samovoljno i tako smo se dogovorili da pokažemo da smo mi lojalni firmi, da hoćemo da radimo. Tražimo samo posao koji nam pripada“, zaključio je Krsmanović.

"Mislim da bi to bila katastrofa, vratilo bi nas 25 godina unazad"

Radnici su naveli da im se nudi da napuste posao, a mnogi od njih nisu rešili ni stambena pitanja, mnogi su i kreditno zaduženi.

Ako ne uzmu otpremnine, čistiće plaže, bašte, šumu...

Krsmanović je kazao da je od kompanije Adriatic properties, kao druga opcija, za stalne radnike koji ne prihvate otpremnine ponuđen aneks ugovora.

“Ponuđeno nam je da prihvatimo tri zanimanja sa smanjenim ličnim dohotkom - da budemo čistači javnih površina, da radimo na plaži ili u bašti. Zamislite jednog vrhunskog ugostitelja (poslastičar, kuvar, barmen…) da mora da ide u baštu. Mi smo tu baštu jednom prošli i toga se svi sećaju kada smo radili, a nije trebalo. Krčili smo šumu, sve iz razloga da budemo što bolji, da prihvatimo novog poslodavca, novu firmu onako kako treba. Zauzvrat nismo dobili ništa. To je žalosno što se nije setio naš direktor da dođe i da nas zaštiti, a ne da nam nudi kojekve druge ponude. Nažalost kod nas su male plate. Pričamo da smo velika firma, ali su naše plate jako male. Primera radi, 350 evra bi dobio svako ko bi otišao da čisti plažu, ko bi otišao u baštu, šumu. Ovde imate ljude sa visokom školom, sa velikim iskustvom i koje svoje znanje mogu da naplate jako dobro. Činjenica je da neće da odu, a vidite koliko je to nepoštovanje prema njima“, kazao je Krsmanović.

On je rekao da se, dok se stalnim radnicima nude i otpremnine i da odlaze, zapošljavaju sezonski radnici na par meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: