');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Kraljica odlikovala naučnike sa Oksforda koji su razvili vakcinu AstraZeneka, Putin istraživače koji su stvorili Sputnjik V

Britanska kraljica Elizabeta Druga odlikovala je naučnike Oksfordskog univerziteta koji su razvili vakcinu protiv korona virusa u saradnji sa britansko-švedskom kompanijom AstraZeneka.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Lider laburista joj se ipak neće pridružiti na Krunskom savetu: Kraljica Elizabeta II
Lider laburista joj se ipak neće pridružiti na Krunskom savetu: Kraljica Elizabeta II

Pored njih odlikovan je veliko broj ljudi koji su imnali ključnu ulogu u odgovoru Velike Britanije na pandemiju, preneo je Rojters.

Sara Gilbert, naučnica sa Instituta "Džener" u Oksfordu, koja je učestvovala u razvijanju vakcine dobiće titulu dame, dok će njen koelga, direktor Instituta Adrijan Hil postati vitez.

Premijer Boris Džonson istakao je u saopštenju da se počastima povodom kraljičinog rođendana odaje priznanje svima koji su prevazišli sebe kako bi služili zemlji.

- Tokom pandemije videli smo bezbroj primera heroja iz svakodnevnog života - naveo je Džonson.

Pročitajte još

Među odlikovanima je i Kejt Bingam, šef vladinog tima za vakcinaciju, ali i fudbaleri Engleske Džordan Henderson i Rahim Sterling koji su tu počast dobili zbog dobrotovrnog rada i borbe za rasnu jednakost u sportu.

Kraljica je odlikovala i šefa britanske obaveštajne agencije GCHQ Džeremija Fleminga, škotsku pevačicu i modnu ikonu iz 1960-tih godina Lulu i televizijsku voditeljku Pru Lajt.

Putin odlikovao naučnike iz "Gamaleje"

Ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao je državnim ordenom istraživače naučno-istraživačkog centra "Gamaleja". koji je razvio vakcinu Sputnjik V protiv korona virusa.

Zamenik direktora istraživanja na institutu za virusologiju centra ''Gamaleja'' Boris Narodicki odlikovan je ordenom časti za aktivnu ulogu u stvaranju i proizvodnji vakcine protiv korona virusa, objavljeno je na sajtu ruske vlade.

Više od 30 zaposlenih odlikovano je ordenom zasluge za otadžbinu, prenosi TASS.

Tri najzaslužnije osobe za razvoj ove vakcine Aleksandar Ginsburg, Denis Logunov i Sergej Borisevič ranije su nagrađeni Državnom nagradom za naučno-istraživačka dostignuća.