Vozio putnike, a nije smeo? Zašto je jedan vozač na 90 dana ostao bez automobila

Vest da je nedavno u Beogradu na 90 dana iz saobraćaja isključeno jedno putničko vozilo zbog, kako se navodi, neregistrovanog javnog prevoza putnika podsetila je na slične situacije odranije.

Izvor: B92.net

Petak, 11.06.2021.

12:40

Vozio putnike, a nije smeo? Zašto je jedan vozač na 90 dana ostao bez automobila
Foto: Depositphotos, xload

Ovaj put, navodi se u saopštenju Grada Beograda, prevoz je naručen posredstvom aplikacije "Crypto-Lift" i izvršen vozilom koje nije registrovano za javni prevoz putnika.

Kako u gradskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove navode za B92.net, "inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da se pomoću aplikacije 'Crypto-Lift' može naručiti i platiti javni prevoz putnika".

"Naručivanje prevoza putem aplikacija pruža dodatni komotitet korisnicima prevoza i opšte je prihvaćen trend. Međutim, predmet inspekcijskog nadzora saobraćajne inspekcije nije čin naručivanja prevoza, već kontrola subjekata, koji pružaju uslugu prevoza i vozila, koja se tom prilikom koriste", navode iz tog Sekretarijata objašnjavajući zašto je pomenuto vozilo isključeno iz saobraćaja.

Dodaju i da se zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u ovom konkretnom slučaju odnosi isključivo na fizičko lice, koje je pružilo uslugu javnog prevoza.

Istovremeno, iz Sekretarijata upućuju i savet građanima - "savet svima, koji naručuju prevoz putem aplikacija, jeste da se prethodno informišu da li je subjekt, koji reklamira korišćenje aplikacije registrovani prevoznik. To je moguće utvrditi uvidom u javno dostupne podatke Agencije za privredne registre".
Foto: F8 studio/Shutterstock
Sa druge strane, iz "Crypto-Lift-a" za B92.net kažu da su oni udruženje građana i da ne obavljaju javni prevoz, niti prevoz putnika. Naglašavaju, takođe, da je usluga prevoza putem njihove aplikacije rezervisana samo za članove ovog udruženja.

"Udruženje 'Crypto-Lift' postoji od prošle godine i okuplja ne samo zaljubljenike u blokčejn tehnologiju, već i one koji nemaju apsolutno nikakvih saznanja o tome a voleli bi da znaju nešto više. Svako ko instalira našu mobilnu aplikaciju i prihvati uslove korišćenja automatski dobija člansku kartu i postaje član istoimenog udruženja", objašnjavaju oni za naš portal.

"Tačan broj korisnika našeg udruženja je veoma teško odrediti, jer se broj povećava svakog momenta. Što govori dosta o nama kao udruženju", dodaju i posebno ističu jedinstvenu metodu plaćanja naknade za korišćenje njihovog softvera, za koju kažu da je "totalni bum u Srbiji i regionu".

"Kriptovalute su početkom juna stavljene u zakonske okvire i stoga je ovo apsolutno legalno u našoj zemlji", zaključuju iz "Crypto-Lift-a" za B92.net.
Foto: Depositphotos, Jenkins
Šta tačno podrazumeva termin "javni prevoz"?

Sekretarijat za inspekcijske poslove navodi da je javni prevoz putnika svaki prevoz za koji se naplaćuje usluga prevoza. Navode da on može biti:

- Linijski prevoz (prevoz autobusima, trolejbusima i tramvajima na određenim linijama, sa utvrđenom trasom, terminusima i stajalištima);

- Vanlinijski prevoz (prevoz autobusima izvan utvrđenih linija, na osnovu zaključenog ugovora između prevoznika i korisnika prevoza);

- Taksi prevoz (prevoz putničkim vozilima, gde se naknada za prevoz obračunava taksimetrom);

- LIMO servis (prevoz putničkim vozilima, koja su iznajmljena sa uslugom vozača).

Kako navode iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, za sve navedene vidove javnog prevoza, neophodno je da nadležni državni organi najpre ispitaju da li privredni subjekti ispunjavaju propisane uslove za obavljanje javnog prevoza. To podrazumeva ispunjenost uslova u pogledu tehničkih karakteristika i opremljenosti vozila, odnosno potrebnih kvalifikacija vozača.

Sekretarijat za javni prevoz utvrđuje ispunjenost uslova i izdavanje odgovarajućeg odobrenja za obavljanje svih vrsta javnog prevoza putnika, osim za vanlinijski prevoz, za koji je nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Tek kada se utvrdi ispunjenost navedenih uslova, nadležni državni organ izdaje privrednom subjektu (privrednom društvu, pravnom licu, ili preduzetniku) odobrenje za obavljanje određene vrste javnog prevoza. Dakle, javni prevoz putnika obavlja se isključivo na osnovu odobrenja nadležnog državnog organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: