Svet

0

U Grčkoj sudjenje mladim Avganistancima za podmetanje požara u kampu Morija

Autor: KP

Izvor: Beta

U Grčkoj sudjenje mladim Avganistancima za podmetanje požara u kampu Morija

Izvor: Freeimg

Sudjenje četvorici mladih Avganisatanca optuženih da su podmetnuli požar u izbeglikčkom kampu Morija na Lezbosu u septembru 2020. godine počelo je danas.


Sudjenje im se održava na ostrvu Hios. Optuženi mogu da dobiju do 15 godina zatvora za krivično paljenje i pripadnost kriminalnoj organizaciji, rekao je jedan sudski izvor za Frans pres.

Veliki prenatrpani kamp Morija, tada najveći izbeglički kamp u Evropi, formiran je na vrhuncu migrantske krize i potpuno je izgoreo u dva uzastopna požara 8. i 9. septebra 2020. godine, a u požaru nije bilo žrtava.

Oko 13.000 migranata ostalo je bez krova nad glavom i lutalo je više dana na ostrvu Lezbos pre nego što je na brzinu otvoren privremeni kamp da ih zbrine.

Na odvojenom sudjenju dvoje drugih Avganistanaca, maloletnika u vreme dogadjaja, osudjeni su na pet godina zatvora u martu prošle godine u sudu na Lezbosu, koji ih je proglasio krivim da su bili medju onima koji su palili kamp.

Na drugom sudjenju na susednom ostvu Hiosu, advokati četvorice Avganistanaca će pre svega pokrenuti pitanje godina, osudjujući činjenicu da trojici nije priznato da su maloletnici iako su podneli dokumente da su bili mladji od 18 godina u vreme hapšenja.

Suština optužnice oslanja se na svedočenje avganistanskog migranta koji je takodje živeo u kampu Morija i koji je ukazao na šestoricu optuženih kao počinioce požara, rekao je jedan sudski izvor.

Taj ključni svedok nije bio prisutan danas u sudu, on takodje nije prisustvovao ni sudjenju dvojici maloletnika na Lezbosu u martu, naveli su advokati.

Optuženi su izjavili da nisu oni podmetnuli požar.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR