Privreda

Kineska kompanija zainteresovana za otvaranje pogona u Derventi

Kineska kompanija zainteresovana za otvaranje pogona u Derventi
Foto: N.N. | Kineska kompanija zainteresovana za otvaranje pogona u Derventi

DERVENTA - Predstavnici kineske kompanije "Healthcare Europe", jednog od najvećih proizvođača asortimana od memorijske pjene, su gradonačelniku Miloradu Simiću i njegovim saradnicima predstavili namjeru za otvaranje pogona u BiH, te da im je Derventa u fokusu interesovanja zbog povoljnih uslova poslovanja.

Generalni direktor kompanije koja posluje u Rumi Čang Cjao Đun kazao je da je za "Healthcare Europe" Derventa pogodna lokalna zajednica za investiranje.

"Želimo da ovdje otvorimo kompaniju koja bi proizvodila madrace, nadmadrace i jastuke od memorijske pjene, a koji bi bili namijenjeni inostranom tržištu. Vrijednost izvoza na mjesečnom nivou bila bi od tri do četiri milina evra, a u pogonu bi, za početak, bilo zaposleno oko stotinu radnika", rekao je Cjao Đun dodavši da je ova kompanija zastupljena i u drugim zemljama.

"U SAD-u imamo tri kompanije, po dvije proizvodne fabrike u Španiji, Kini i na Tajlandu i po jednu u Sloveniji i Srbiji. Takođe, imamo i maloprodajne objekte širom Evrope, a plan je da poslije dvije ili tri godine, i u BiH otvorimo maloprodajne objekte", objasnio je Cjao Đun.

Gradonačelnik je poslije sastanka kazao da je interesovanje kineskih investitora za Derventu još jedan dokaz da je ova lokalna zajednica prepoznata kao pozitivan primjer saradnje sa privrednim sektorom.

"Derventa je još jednom prepoznata kao lokalna zajednica koja je polučila velik broj stranih investitora i vjerujem da su direktor i ostali članovi delegacije zadovoljni svim elementima koje smo im predstavili. Derventa ima izvoz vrijedan 333,5 miliona KM, oko 7.000 zaposlenih i najmanju stopu nezaposlenosti, uz poštivanje privrednih principa i transparentnosti", kazao je Simić dodavši da smatra su ovi parametri bili dovoljni da zainteresuju predstavnike kompanije "Healthcare Europe".

Naglasio je da bi realizacija ove investicije otvorila vrata za nova zapošljavanja, ne samo stanovnika Dervente, već i okolnih opština.

Sastanku su, pored gradonačelnika, prisustvovali i narodni poslanik Igor Žunić, vlasnik preduzeća "Sanino" Radovan Pazurević, te v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić, piše Derventski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije