OPASNO JEDINJENJE

Japanski istraživači otkrili su da izoflavon u soji ribe muškog pola pretvara u ženske primerke. Ovo jedinjenje karakteristično je za soju, koja danas ima široku primenu u ishrani.

 

Jedinjenje u soji – izoflavon – oponaša ženske hormone do te mere da pri redovno konzumiranju, kao što to čine mnogi ljudi, hemijski oštećuje muške hormone poput testosterona, efektivno ih pretvarajući u ženske hormone poput estrogena.

izoflavon u soji

Jedna japanska studija je prva takve vrste koja je procenila efekte koje ima izoflavon u soji kada se konzumira. Svaki muški som koji se hranio ovim sastojkom iz soje na kraju se pretvorio u ženku, što industrija morskih plodova sada namerno radi kako bi povećala produktivnost.

Ispostavilo se da ženke soma rastu brže od muških somova, pa korporacije namerno pumpaju mužjake sojom kako bi ih predale većim ženkama.

„Iako je poznato da davanje ženskih hormona pretvara muške somove u ženke, ovaj metod je zabranjen za ribu koja se koristi u ljudskoj ishrani“, objašnjava se u izveštaju.

Sojino ulje uništava empatiju

Sojino ulje je takođe problem, ali iz drugog razloga, stoji u ovoj studiji. Ono sadrži jedinjenja koja uzrokuju poremećaj regulacije sistema oksitocina, što dovodi do poremećaja u empatiji i socijalnoj vezi.

To je možda razlog zašto mnogi stanovnici sveta, posebno SAD, više nemaju osećaj šta znači voleti druge ili pokazivati saosećanje. To je tužno stanje stvari koje bi moglo biti rezultat onoga što jedemo, a što uništava naša tela, mozak i emocije, piše u zaključku ovog istraživanja.

Naučnici su zapravo proučavali efekte konzumiranja soje kod sisara (majmuna) i otkrili da je to izazvalo nezdravu agresiju, bizarno pokoravanje i asocijalno ponašanje. Zvuči vam poznato?

Svuda oko sebe vidimo efekte ovoga na ljudsku populaciju, posebno tokom sadašnjeg doba koronavirusa (kovid-19).

Čini se da mnogi ljudi uživaju da se kriju iza maske, izbegavajući svaki ljudski kontakt, umesto da se bave zdravim društvenim ponašanjem. Sve ovo može biti samo nusprodukt jedenja soje, tvrde istraživači.

„Ovi rezultati trebalo bi da budu razlog za uzbunu iz jednog jednostavnog razloga: sojino ulje je najčešće konzumirano ulje u SAD“, otkrili su autori studije o majmunima.

„Zaista, došlo je do stostrukog povećanja potrošnje sojinog ulja tokom 20. veka. Sojino ulje je svuda, posebno u prerađenoj hrani koja čini značajan deo, čak i ishranu većine ljudi u Americi i većini ostatka razvijenog sveta“, poručuju naučnici.

Još jedan negativni efekat potrošnje soje je nagli pad plodnosti.

Svet u celini prolazi kroz „promenu paradigme“ kada je reprodukcija u pitanju, a veći deo toga može biti kriv za ono što ljudi jedu i ubrizgavaju u svoja tela u ime „nauke“.

Između vakcina, prerađene hrane i zagađenja, čovečanstvo je u celini sada na tački pogodnoj za masovno izumiranje.

Ovde treba dodati, kako kažu naučnici, da vrsta soje koja se konzumira u azijskim zemljama nije GMO i fermentisana, dok se soja koja se konzumira u SAD genetski modifikuj i prska opasnim, toksičnim sredstvima.