Region

Sreda, 09.06.2021.

12:00

Varali radnike iz Srbije i regiona 8 godina: Fiktivni direktori odgovaraće za 19 krivičnih dela

Više od 400 građevinskih radnika, najviše iz BiH, ali deo i iz Srbije i Severne Makedonije, koji su bili zaposleni u Sloveniji, prevareno je.

Izvor: B92, Nezavisne novine

Varali radnike iz Srbije i regiona 8 godina: Fiktivni direktori odgovaraće za 19 krivičnih dela
Ilustracija: Depositphotos, nenovbrothers

Slovenačka policija podnela je krivičnu prijavu protiv trojice slovenačkih državljana za koje se sumnja da su prevarili 432 radnika. Kako se navodi, varali su uglavnom strane građevinske radnike, a prevarili su ih za najmanje 2,1 milion evra u periodu od 2011. do 2019. godine.

Naime, otkriveno je da su poslodavci unajmljivali radnike koje bi kasnije ponovo zaposlili u uvek novim "fiktivnim" kompanijama. Osumnjičeni "fiktivni" direktori su tako upravljali sa ukupno 22 kompanije u tom periodu, dok radnicima namerno nisu isplaćivali zarade, doprinose za socijalno osiguranje, poput zdravstvenog i penzijskog osiguranja, niti su plaćali porez i otpremnine.

Upozorenje za građane Srbije, u toku je prevara

"Radnicima namerno nisu isplaćivali zarade", rekli su u Policijskoj upravi Celje, prenose Nezavisne novine.

Istakli su da će ovi poslodavci zbog svega navedenog odgovarati za 19 krivičnih dela kršenja zakona o radnicima.

Kako podseća taj banjalučki medij, iako se brojni državljani BiH svake godine odlučuju da posao potraže u Sloveniji, ova prevara nije izolovan slučaj i prevare bosanskohercegovačkih radnika u ovoj zemlji su se i ranije dešavale.

U komšiluku bez posla ostalo više od 31.000 građana: Broj možda i veći - zbog jednog razloga

Pre dve godine slovenački mediji su izveštavali o slučaju šestorice radnika iz BiH kojima je bio obećan rad u Sloveniji za satnicu od pet evra, ali su na kraju radili 12 sati dnevno za minimalne plate.

Naime, da stvar bude gora, radnici su dan nakon dolaska u Sloveniju bili primorani da rad na građevini nastave u Francuskoj, za šta nisu bili plaćeni, na kraju su ostali i bez prijava, a na koncu i bez posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

13 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: