Događaj koji je zbunio istraživače: Zašto je došlo do masovnog izumiranja ajkula?

Gotovo svaka ajkula na svetu misteriozno je nestala pre 19 miliona godina, a naučnici i dalje traže odgovor zbog čega se to desilo.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2021.

12:30

Događaj koji je zbunio istraživače: Zašto je došlo do masovnog izumiranja ajkula?
Foto: Profimedia

Smatra se da je tada nestalo oko 90% ajkula, a one koje su ostale bile su daleko manje raznolike po veličini, obliku i strukturi. Situacija se nije poboljšala jer ajkule od tada nisu prestale da umiru, ali se to dešava daleko sporije od trenutnog istrebljenja koje dolazi od strane čoveka.

Američke naučnice Elizabet Sibert i Li Rubin otkrile su događaj izumiranja proučavajući dva drevna uzorka jezgra sedimenta iz severnog i južnog Tihog okeana tokom 1980-ih i 1990-ih.

Pretražile su uzorke iz morskih dubina i pronašle stare zube ajkula i ljuske koje se prirodno spuštaju na dno okeana.

Ove otpale krljušti i zubi polako se zatrpavaju novim slojevima taloga, stvarajući obrise bića koja su živela u okeanu milionima godina ranije. Upoređivanjem različitih slojeva, naučnici saznaju o promenama u biodiverzitetu.

"Dermalne dentikule nude neverovatan prozor u prošlost ovih drevnih i neuhvatljivih morskih predatora, a time i stanje okeanskih ekosistema kroz vreme", rekao je Rubin za magazin "Ars Technica".

Prema uzorcima, ajkula je bilo u izobilju pre oko 19 miliona godina,nakon čega su broj i vrsta zuba i ljusaka naglo opali.

Međutim, naučnici ne mogu da objasne šta je uzrok njihovog izumiranja, s obzirom da u to vreme nije bilo klimatskih događaja koji bi mogli biti uzrok.

Jedno je sigurno, a to je da su morskli psi danas najviše ugroženi zbog ljudskih radnji, kao što je prekomerni ribolov, tvrde istraživači mora Kataline Pimjento i Nikolas Pienson.

Uprkos nedavnim pomacima u oblasti zaštite, malo zemalja je uvelo ograničenja koja se odnose na okeanske ajkule", rekli su za časopis "Science".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: