Capital.ba

Šta čeka poreske oaze nakon istorijske odluke G7?

06.06.2021. / 15:00

LONDON – Grupa G7 juče je postigla istorijski globalni dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit, kada je riječ o multinacionalnim kompanijama.

porez

Foto: Agencije

Ministri finansija Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja postigli su dogovor da poreska stopa za kompanije, kao što su Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon, ne može biti ispod 15 odsto. Inače, među ovih sedam zemalja ubrajaju se SAD, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Porez će se ubuduće obračunavati i tamo gdje ove gigantske firme obavljaju svoje poslove, a ne samo tamo gdje su im sjedišta, kako je dosad bilo. Ranije su često svoja sjedišta prijavljivale u državama sa niskim poreskim stopama i tamo selile svoje profite, iako su zaradu ostvarivale prodajom na drugim tržištima.

Njemački ministar finansija, Olaf Šolc, potvrdio je da je sedam najvažnijih industrijskih država podržalo ovu odluku, i poručio da je to dobra vijest za poresku pravdu i solidarnost, ali loša vijest za poreske rajeve širom svijeta.

„Kompanije više neće biti u stanju da izbjegnu svoje poreske obaveze knjiženjem dobiti u zemljama sa najnižim poreskih stopama. Stabilni poreski prihodi su važni kako bi obezbijedili da države mogu da izvršavaju svoje dužnosti, što će biti još potrebnije nakon pandemije kovid-19“,- naglasio je Šolc.

Irski ministar finansija, Paskal Donahju, poručio je da svaki konačni dogovor o reformi globalnih pravila o porezu na dobit mora zadovoljiti potrebe i malih i velikih zemalja. Ta zemlja, inače, ima poresku stopu od 12,5 odsto. Donahju je dodao da očekuje širu raspravu o ovome u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

On je uvjeren i da će Irska imati dobru osnovu za privlačenje investicija i radnih mjesta kod stranih multinacionalnih kompanija i u okviru novih međunarodnih poreskih pravila o kojima se dogovorila Grupa 7.

Irsku mnogi smatraju poreskim rajem, zbog njene poreske i ekonomske politike.

Francuski ministar finansija, Bruno Le Mer, povodom sporazuma je kazao da je on tek polazna tačka i da će se njegova zemlja u narednim mjesecima boriti da ta minimalna stopa poreza na dobit – bude što veća.

Italijanski ministar finansija i ekonomije, Danijele Franko, izrazio je nadu da će na finansijskom Samitu G20 u Italiji, u julu, biti postignut sličan sporazum o oporezivanju, nakon što se Grupa sedam (G7)dogovorila o uvođenju većih globalnih poreza multinacionalnim kompanijama.

– Vjerujemo da ćemo doći do sporazuma i na nivou G20 kako bi ovi stubovi postali referentna tačka za reformu globalnog poreskog sistema“, – rekao je Franko, a prenosi Rojters. Italijanski ministar je ukazao i da nova pravila ne ciljaju samo kompanije u digitalnom sektoru, već se odnose na sva multinacionalne firme. ATV

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!