26. maj  2021. 09.46  →  15.45 | Izvor: Tanjug

Pomak u lečenju obolelih od multiple skleroze

BEOGRAD -

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 9.000 pacijenata obolelih od multiple skleroze, hronične bolesti koja zahvata centralni nervni sistem a Republički fond za zdravstveno osiguranje samo u 2021. finansira terapiju za više od 50 odsto obolelih, rekla je danas direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, širom sveta se obeležava u nedelju, 30. maja zbog čega je cela nedelja posvećena toj bolesti i značaju jačanja svesti o njenom postojanju, istakla je za Tanjug Radojević Škodrić.

multipla skleroza jpg

Ona je ukazala na to da trenutno u Srbiji postoje dve vrste terapija za obolelele od MS, a to su standardna terapija umerene efikasnosti i inovativna terapija, koja je prema njenim rečima, jedna od najskupljih u svetu.

Škodrić podseća da je standardna terapija uvedena o trošku države još 2004. godine, ali za mali broj pacijenata, te da je 2020. godine uveden maksimalni broj pacijenata za tu terapiju o trošku države.

"Pacijenata kojima je potrebno lečenje lekovima umerene efikasnosti - interferon ima oko 3.000. Trenutno je o trošku RFZO odobrena terapija za oko 1.700 pacijenata. U ovoj godini će RFZO odobriti lečenje za svih 3.000 pacijenata kojima je ova terapija potrebna" objašnjava ona.

Škodrić dodaje da, kada je reč o terapiji inovativnim lekovima, ona je u ovom trenutku u Srbiji odobrena za oko 900 pacijenata, a procenjuje se da u našoj zemlji ima oko 2.500 pacijenata kojima je potrebna ta vrsta terapije.

"Finansiranje te terapije predstavlja izazov ne samo našoj zemlji, već i svim bogatim zemljama, te je to jedan veliki uspeh. Mi smo prošle godine zahvaljujući najvećem budžetu za inovativne lekove koji je donet na inicijativu predsednika Srbije, uspeli da uvedemo za oko 900 pacijenata tu terapiju, a ove godine planiramo maksimalno da povećamo broj pacijenata koji ce je dobiti na teret drzave" naglasila je Škodrić.

Ona objašnjava da postoji oblik MS, tzv. sekundarni progresivni, za koji do početka ove godine nije uopšte postojala terapija.

"Početkom godine registrovan je lek i za taj oblik i mi razmatramo da se i on finansira iz budžeta. Centralna komisija za lekove će u naredna dva meseca doneti odluku da li će ga staviti na listu pa da i on bude dostupan pacijentima besplatno", poručila je direktorka RFZO.

Radojević Škodrić je istakla da oboleli od MS nemaju samo fizičke nedostatke, već i velike psihološke probleme.

"Zbog toga je jako važno da pored njihovih porodica i prijatelja, i celo društvo pruži ogromnu podršku, razumevanje i solidarnost u borbi koja nije samo njihova već i naša zajednička", zaključila je ona.

Pomak u lečenju obolelih od multiple skleroze

Za obolele od multiple skleroze tokom prethodne godine, uprkos pandemiji, učinjen je veliki pomak u lečenju i povećanju broja osoba koje se leče o trošku osiguranja, rečeno je danas na konferenciji uoči Svetskog dana borbe protiv te bolesti.

Povodom obeležavanja tog dana, Društvo multiple skleroze Srbije, kao jedno od najstarijih udruženja pacijenata u Srbiji, organizovalo je danas i kulinarsku radionice pod sloganom "Za istiM Stolom".

"U proteklih godinu dana, kada se činilo da je sve stalo, mi smo se trudili da 24 časa dnevno budemo u službi osoba koje boluju od ove opake autoimune bolesti. Sada nam mnogo više ljudi dolazi, više građana zove i to nam mnogo znači", istakla je predstavnica Društva MS Srbije Vesna Savić.

Neurolog Kliničkog centra Srbije prof. dr Jelena Drulović ukazala je da je veliki značaj uvođenja nove inovativne terapije i povećanja broja pacijenata koji se leče o trošku RFZO, kako za same pacijente tako i za lekare.

Ona je podsetila da multipla skleroza vremenom ima tendenciju akumulacije onesposobljenosti, zbog čega se pacijenti godinama bore za fizičko, mentalno i socijalno blagostanje.

"Sada, kada nam dođe pacijent, potpuno je drugačija situacija, jer znamo da imamo čime da mu pomognemo. Država je uprkos teškoj situaciji zbog pandemije, izdvojila sredstva za najkvalitetniju terapiju koja značajno usporava progresiju bolesti i poboljšava kvalitet života obolelih i zaista mislim da treba da slavimo ovaj dan", objasnila je dr Drulović.

Miloš Rokić, član Udruženja, koji boluje od ove bolesti, ispričao je da je danas na terapiji prve generacije, što mu pomaže, pa nema potrebe za novom inovativnom terapijom.

Kako kaže, pripremili su dva udžbenika namenjena edukaciji osoba obolelih od multiple skleroze, gde kroz iskustva obolelih i uz mišljenje stručnjaka, mogu da pronađu odgovore na svoje probleme.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević istakla je da to ministarstvo podržava rad Društva multiple skleroze, a da država intenzivno radi na tome da poboljša njihov položaj u društvu.

"Kroz različite kampanje, timski i zajedničkom borbom možemo da ostvarimo sve snove i pružimo tim ljudima bolji položaj u društvu", poručila je Barošević.

Zamenica direktorke sektora za lekove RFZO-a Vesna Vuković podsetila da taj Fond radi na tome da Komisija za lekove stavi na listu lekove i najnoviju terapiju za lečenje sekundarnog progresivnog oblika multiple skleroze kako bi se i ti pacijenti lečili na račun osiguranja.

Svetski dan multiple skleroze obeležava se 30. maja.

Multipla skleroza je teška neurološka bolest, a njen tok nepredvidiv. Najčešće se javlja izmedu 20. i 40. godine života, a žene oboljevaju dva puta češće od muškaraca.

Tagovi
Srodne vesti