Premijerka o smeni ambasadora: Jasan slučaj nepoštovanja diplomatskih protokola 1Foto: Fonet

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je dosadašnji ambasador u Poljskoj Nikola Zurovac smenjen zbog nepoštovanja diplomatskih protokola.

Ona je kazala da je vlada smenila ambasadora jer se pre potpisivanja izjave kojom je podržao LGBT zajednicu u Poljskoj, nije konsultovao ni sa resornim ministarstvom niti sa njenim ili kabinetom predsednika Srbije.

„To je jasan slučaj, po svim protokolima u okviru državne administracije ne može ambasador da predstavlja sebe ili svoje lične stavove već predstavlja državu. Ne bih volela da živim a kamoli da budem premijerka zemlje u kojoj je u redu da ambasador sam odlučuje šta će potpisivati“, rekla je premijerka u Beogradu na predstavljanju kampanje usmerene na motivisanje mladih da se vakcinišu.

Upitana da li je Zurovac i prethodnih godina potpisivao izjave slične sadržine i zašto tada nije bilo reakcija, premijerka je kazala da je „ogromna greška“ vlade na čijem je čelu što je ostao ambasador ako je i ranije nešto potpisivao a nije se konsultovao sa Beogradom.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković odlučio je da ambasador Srbije u Poljskoj Nikola Zurovac bude hitno povučen, a ova odluka je usledila nakon podrške poljskoj LGBT zajednici kojoj se Zorovac pridružio uz 40 ambasadora drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari