Španski ortoped u Kragujevcu kroz samo dva reza rešava ozbiljne deformitete kičme kod dece VIDEO

Zahvaljujući saradnji evropskih i domaćih spinalnih hirurga, deca iz Srbije sa najtežim deformitetima kičme ne moraju da idu u inostranstvo na operaciju. Te intervencije se u poslednje četiri godine obavljaju i u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, a za to vreme je uspešno operisano pedesetak dece iz svih krajeva Srbije.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Petak, 21.05.2021.

09:57

Španski ortoped u Kragujevcu kroz samo dva reza rešava ozbiljne deformitete kičme kod dece VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

Španski spinalni hirurg prof. dr Norberto Ventura već četiri godine dolazi u Kragujevac kako bi zajedno sa kolegama iz Univerzitetskog kliničkog centra pomogao deci sa najtežim deformitetima kičme.

"U Srbiji ima mnogo dece sa zanemarenom skoliozom koja utiče i na ostale organe, pogotovo na razvoj pluća. Veoma je bitno da se ovaj problem reši u ranom dobu da ne bi doveo i do drugih problema, objašnjava dr Ventura za TV Prva.

Od prošle godine Ventura sa kolegama iz Kragujevca primenjuje novu tehniku u lečenju koju je patentirao ugledni svetski ortoped Lotfi Miladi sa francuske ortopedske klinike.

"To je minimalno invazivna tehnika gde se radi kroz dva reza u distalnom i proksimalnom delu kičmenog stuba i korekcija se obavlja na mnogo lakši način",dodaje dr Ventura.

Prednosti ove nove tehnike u lečenju dece su brojne.

Reč je o tehnici koja omogućava da operacije traju znatno kraće, objašnjava dr Srđan Vlajović, spinalni hirurg u UKC Kragujevac, znatno je manji gubitak krvi, postiže se značajna korekcija deformiteta kičmenog stuba i mogućnost postoperativnih komplikacija su svedene na minimum.

Zahvaljujući saradnji sa švajcarskim i francuskim ortopedima u kragujevačkom univerzitetskom centru osnovano je odeljenje spinalne hirurgije koje se bavi isključivo lečenjem pacijenata sa patologijom kičmenog stuba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: