21. maj  2021. 06.02  | Izvor: Tanjug

Saradnja Britanije i SZO na "pandemijskom radaru"

LONDON -

Velika Britanija će sarađivati sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) na razvoju sistema "pandemijskog radara" za brzo identifikovanje novih varijanti korona virusa i globalno praćenje novih bolesti kako bi se obezbedilo da svet nikada više ne bude "zatečen".

Premijer Boris Džonson najavio je plan za novi "Globalni pandemijski radar" uoči danasnjeg samita G20 o globalnom zdravlju u Rimu, gde će i govoriti, prenosi Rojters.

Džonsonova kancelarija saopštila je da će uključiti mrežu nadzornih čvorišta koja bi mogla da pazi na izbijanje epidemije i deli podatke o varijantama i otpornosti na vakcine.

korona, kovid, vakcine, vakcinacija, 21

"Svet se više nikada ne sme naći zatečen virusom koji se nekontrolisano širi među nama. Moramo da izgradimo sistem nadzora bolesti prilagođen 21. veku, sa deljenjem podataka u realnom vremenu i brzim genomskim sekvenciranjem i odgovorom", poručio je Džonson.

Britanija će biti domaćin samita G7 ministara zdravlja 3-4. juna, uoči samita lidera na jugozapadu Engleske sledeće nedelje.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da je Britanija "dala snažan primer za nadzor i sekvenciranje patogena, kao i za razvoj vakcina".

"Oduševljen sam što će pod vođstvom premijera Džonsona Velika Britanija sarađivati sa SZO da bi doprinela jačem globalnom nadzoru i sigurnijem svetu," rekao je.

Na današnjem samitu lideri najvećih svetskih ekonomija usvojiće deklaraciju kojom se preporučuju dobrovoljne akcije za jačanje proizvodnje vakcina protiv kovida 19, a ignoriše pritisak SAD i drugih država na odricanje od patenata, pokazuje, kako navodi Rojters, konačni tekst.

Tagovi