Inspekcija zabranila kineskoj kompaniji eksploataciju šljunka za gradnju autoputa

Republička vodoprivredna inspekcija nije dala saglasnost kineskoj kompaniji da eksploatiše šljunak iz Zapadne Morave za potrebe gradnje autoputa Preljina - Požega.
Inspekcija zabranila kineskoj kompaniji eksploataciju šljunka za gradnju autoputa
Foto: Pixabay
Nakon izlaska na teren i sačinjenog nalaza inspekcijske kontrole, izdato je rešenje kojim se kineskim izvođačima radova na gradnji autoputa na trasi Preljina-Požega, zabranjuje eksploatacija rečnog šljunka iz Zapadne Morave i nalaže vraćanje korita reke u prvobitno stanje.
 
Pokušaj da se kroz uređenje obale reke, šljunkom namire kineski izvođači radova na autoputu Preljina-Požega, dobio je obrt.
 
Inspekcija je zabranila vađenje šljunka, i zatražila da se pribave sve potrebne dozvole.
 
Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, koji je zajedno sa "Srbijavodama", sa kineskom kompanijom dogovorio eksploataciju šljunka, uz obrazloženje da je reč o produbljivanju korita Zapadne Morave, uzvodno od brane Parmenac, sada kaže da je šljunak izvađen kako bi se ispitao.
 
"Ogromna vađenja šljunka i peska traže elaborat i dozvole. A izvođači ih za sada nemaju. Sada je reč o uređenju mulja obuhvata, koji je nanet u ranijim poplavama. Radi se ispitivanju tog šljunka. Pre svega, da li je on dobar za sam trup autoputa. Ako bude odgovarao, za nas će to biti odlično. Mislim da ćemo jednim udarcem da ubijemo dve mušice", rekao je Todorović.
 
U poslednjih nekoliko dana, više od stotinu kamiona šljunka izvezeno je iz korita reke. Kako piše N1, nakon burne reakcije javnosti, inspekcija je izdala rešenje kojim se zabranjuje vađenje šljunka.
 
Nataša Milivojević iz Svetske organizacije za prirodu (WWF Adria) kaže za N1 da se pod oznakom radova na uređenju toka Zapadne Morave, u stvari eksploatisao šljunak.
 
"Zato što se na taj način izbegavaju sve procedure. A to su pribavljanje dokumentacije, kao i plaćenje naknada državi za eksploataciju šljunka", objašnjava Milivojević.
 
Prema njenom mišljenju, to je bio najbrži način da se dovedu kamioni u koje će se utovarivati šljunak. Kaže i da je šteta već učinjena, jer je tolika količina izvađena, i napominje da je šljunak idealni prečišćivač vode.
 
"Zakon o rudarstvu upravo definiše količinu materijala koja je potrebna da se izvadi zbog tehnoloških ispitivanja ili uzorkovanja svojstava mineralnih sirovina. One iznose dvadeset kubika. A mi smo svedoci da je ovih dana više stotina, ako ne i hiljadu kubika izvađeno. A izjava gradonačelnika Čačka nama predstavlja dokaz da se širom zatvorenih očiju gleda na eksploataciju šljunka, ne samo na Zapadnoj Moravi, već i u celoj Srbiji", kaže Milivojević.
 
Iz Koalicije protiv korupcije u životnoj sredini, kažu da će pokrenuti postupke protiv odgovornih lica, jer prema njihovom mišljenju to je jedini način da se utvrdi šteta koja je načinjena životnoj sredini. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u čijem je resoru vodoprivredna inspekcija, nisu želeli da odgovore na pitanja koja se odnose na to šta je sve inspekcija utvrdila nakon obilaska radova na Moravi.
  • /

    20.05.2021 16:35
    /
    Evo ja sam iz čačka. I zbog ovakvih vesti izgubiće kredibilitet borci protiv RioTinta. Nema ovde ni govora o nekom ekološkom problemu. Svi koji znaju o čemu se ovde radi, znaju da je tu brana koja više nije u funkciji zato što je zapadna morava nanela nanos i zatrpala je branu. Ubiti dve muve jednim udarcem znači iskoristiti šljunak i istovremeno vratiti pređašnji izgled kad je brana radila. Sad stvarno izgleda žalosno.
  • *

    20.05.2021 15:29
    A pa kad plate moze sve...
  • T-Rex

    20.05.2021 14:31
    Kliker
    Ova vlast bi i metalni kliker pokvarila, a kamoli nasu prirodu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija