Pregovori sa EU: Pomaka ima, rezultata i volje da se sprovedu reforme nema

Pomaka u sprovođenju aktivnosti u oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom ima, ali suštinski nema rezultata.
Pregovori sa EU: Pomaka ima, rezultata i volje da se sprovedu reforme nema
Foto: 021.rs
Jelena Pejić Nikić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da je to zato što nema volje da se sprovedu reforme.
 
Na onlajn predstavljanju Alarma - nezavisnog polugodišnje izveštaja o napretku Srbije u poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) od novembra 2020. do aprila 2021. godine, Jelena Pejić Nikić je rekla da je dobro što je shvaćena poruka da neke stavri moraju da se ponovo pokrenu, međutim sve izgleda kao štikliranje stavki.
 
"Ne vide se rezultati i nismo ubeđeni da postoji volja da se sprovedu suštinske reforme, ukazala je ona i kao primere koji obesmišljavaju ono što je zvanično proklamovano navela Ministarstvo za ljudska prava koje radi na tome da napravi podsticajno okruženje za organizacije civilnog društva, a parlaleno u skupštini i taboloidima perfidno se napadaju te organizacije i označavaju kao strani plaćenici", ocenila je.
 
Organizuju se javna slušanja, ali bez kvalitentih sagovornika, parlament je usvojio Etički kodeks ali se ne primenjuje na aktuelna kršenja, na sednicama poslanici hvale Vladu i predsednik Srbije, a napadaju kritičare, obesmišljena je Radna grupa za bezbednost novinara, nabrojala je Jelena Pejić Nikić.
 
Jasmina Krunić iz organizacije ASTRA , govoreći o trgovini ljudima, ukazala je da na jednu identifikovanu žrtvu, 10 ostaje nevidljivo i poručila da svaka žrtva ima pravo na podršku i pomoć bez obzira da li učestvuje u sudskom gonjenju.
 
Ona je kazala da se danas sve više koristi psihičko nasilje i da je nužno mnogo više ulagati u prevenciju, a  kao pozitivan primer u poslednjih šest meseci navela presudu Ustavnog suda iz marta ove godine koji je doneo odluku u korist žrtve seksualne ekspolatacije koja se žalila na presudu Višeg suda u Beogradu.
 
Ustavni sud je utvrdio da nije sproveden pravičan postupak i istakao da nijedan novčani iznos ne može biti dovoljna kompenzacija za ono što je žrtva pretrpela, rekla je Jasmina Krunić i dodala da je žrtva u vreme zločina bila maloletna i da je tokom sudskog postupka bila na svih 27 ročišta, koliko je i održano.
 
Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centa navela je da su bili iznenađeni da Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti predviđa da se se usluge za nasilnike finansiraju iz budžeta države, a za žrtve nasilja iz lokalnih budžeta.
 
Ona je istakla i da dobar deo opština nije organizovao kako treba sistem besplatne pravne pomoći, izdvojivši Kragujevac i Zemun kao dobre primere gde je odobeno više od 300 zahteva.
 
Kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ukazao je da je ključna stvar da političari ne mogu da vode tu borbu, već da to moraju da rade institucije, navodeći da je problem i što ne postoji operativna autonomija policije.
 
Nemanja Nenadić iz Transaprentnosti Srbija ukazao je na problem funkcionerske kampanje, a kao primer zloupotrebe javnih resursa naveo razne kampanje u vezi sa pandemijom i registracijom građana za pomoć države, koje služe za promociju vlade.
 
Navodeći da će ustavne promene u delu pravosuđa morati da idu na referendum, Nenadić je objasnio da u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti nema pravila za finansiranje referendumske kampanje i to predstavlja opasnost da se tu sliju ogromna sredstva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.