EU krenula u drugom smeru - finansira neevropskim državama oružje: Alarm za uzbunu?

Kritičari se pitaju zašto, ako je misija EU da promoviše mir, želi da koristi javni novac za finansiranje nabavke oružja stranim vojskama.

Izvor: I.G.

Sreda, 19.05.2021.

17:12

EU krenula u drugom smeru - finansira neevropskim državama oružje: Alarm za uzbunu?
Shutterstock/ ARTFULLY PHOTOGRAPHER

Uprkos svom imenu, Evropska mirovna ustanova, vredna pet milijardi evra, tokom narednih sedam godina obezbediće vojnu opremu - uključujući smrtonosno oružje i to neevropskim vojnicima, analizira britanski Gardijan.

Evropski odbrambeni fond, u vrednosti od osam milijardi evra, čiji je cilj razvoj i nabavka novog oružja i tehnologije za milicije u EU i inostranstvu, formiran je prošlog decembra. Evropska unija je takođe nedavno pokrenula Evropsku mirovnu ustanovu, mehanizam koji će pojačati sposobnost bloka da pruža obuku i opremu - uključujući, prvi put, oružje - neevropskim vojnim snagama širom sveta.

Francuska, Nemačka, Evropska komisija i većina evropskih poslanika zalagali su se za ove alate za jačanje evropske moći u inostranstvu.

Kao opravdanje ukazuju na sukobe na Bliskom istoku, u Sahelu i Ukrajini i na izolacionistički pravac koji su SAD vodile pod Trampovom administracijom.

Dvostruke inicijative pojačaće ekonomski i diplomatski uticaj EU sa jakom dozom "tvrde moći", kažu zagovornici, koji takođe ukazuju na neefikasnost 27 nacionalnih vojski u sticanju sopstvenih novih sistema naoružanja.

Mere će takođe doneti korist evropskoj industriji naoružanja obezbeđivanjem sredstava za istraživanje i razvoj i novih prodajnih mesta za prodaju oružja u inostranstvu.

Ali glasna mreža mirovnih aktivista, kritičnih poslanika u EP, optužuju EU da je napustila svoje temeljne principe i popustila u lobiranju u industriji naoružanja za više javnih sredstava.

Četrdeset organizacija za zaštitu ljudskih prava upozorilo je da bi mogućnost snabdevanja stranih vojnih snaga smrtonosnim oružjem "rizikovala da poveća kršenje ljudskih prava i doprinela daljem nasilju i širenju oružja, umesto da zaštiti civile i traži politička rešenja“.
Foto: Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov
U raspravama o istaknutijoj vojnoj ulozi EU, mnogo se pominje odbrana interesa bloka. Ali neki ljudi postavljaju pitanje da li su geopolitički interesi EU i njenih građana ista stvar.

„Ako želite da branite mirovni projekat, ako želite da branite mir u svetu, fokus ne bi trebalo da bude u stvaranju većih sistema naoružanja, već u stvaranju više ugovora o razoružanju“, smatra Ozlem Demirel, evropska poslanica iz Nemačke i potpredsednik pododbora za bezbednost i odbranu.

"Mi smo u pandemiji, ovaj novac nam treba za zdravstvene projekte, a ne za oružje", naglašava ona.

Frank Slijper, istraživač industrije oružja iz holandske nevladine organizacije Pak, smatra da će EPF propisati vojne odgovore na sukobe kojima oni nisu potrebni i verovatno će samo pogoršati sukobe. Kaže da će EU izvoziti oružje "u ono što će gotovo po definiciji biti krhke postkonfliktne države sa značajnim problemima u vezi sa ljudskim pravima".

Mišljenja je da se Evropska unija udaljava od te početne ideje mirovnog projekta i da su ovi instrumenti, mirovni objekat i odbrambeni fond vrlo jasni primeri za to.

Međutim, u Briselu ovakve stavove smatraju pojedinačnim mišljenjem.

"Ponekad su vam potrebna vojna sredstva da biste uspostavili mir“, rekla je Hilde Vautmans, evropska poslanica iz Belgije.

"Geopolitičkoj Evropi su takođe potrebna sredstva da bi mogla da ima uticaj", naglasila je ona, podržavajući stav Evropske unije "da se ona menja, i da je ovo deo te promene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: