Dostupni linkovi

Mostar: Prekinut štrajk medicinara nakon više od pet mjeseci 


Ivica Anić i Dalibor Vučković, predstavnici sindikata
Ivica Anić i Dalibor Vučković, predstavnici sindikata

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) prekidaju višemjesečni generalni štrajk, saopćeno je 19. maja na konferenciji za medije Sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

“Danas smo potpisali Kolektivni ugovor i od sutra se prekida generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji”, izjavio je Ivica Anić, predsjednik Sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice.

Inače, ovaj sindikat predstavlja oko 2.600 zaposlenih u zdravstvu tog kantona, ne računajući doktore medicine i stomatologije.

Zdravstveni radnici HNK, izuzimajući doktore, stupili su u generalni štrajk 10. decembra prošle godine, usred pandemije korona virusa , tražeći od Vlade HNK potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, jer je prethodni istekao prije dvije godine.

Tražili su i povećanje koeficijenata za obračun plata od po 1 bod u naredne dvije godine, kako bi se izjednačili sa povećanjem tih koeficijenata, koje je ranije ispregovarao Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

“Za razliku od prve ponude, gdje je (kantonalna) Vlada ponudila da ne daje nijednu konvertibilnu marku, nego samo produženje Kolektivnog ugovora na dvije godine, do ovog danas što smo doveli u koeficijentima, možemo reći da smo zadovoljni”, rekao je Anić, odgovarajući na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa.

On je istakao da nisu ispunjeni svi zahtjevi sindikalaca, ali je kazao da su u obzir uzeli i pandemiju, te tešku ekonomsku situaciju.

Kao primjer je naveo da će medicinske sestre i tehničari dobiti od narednog mjeseca povećanje od minimalno 0,6 koeficijenta za obračun plata, odnosno dva puta po 0,3.

Predsjednik Strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNK, Dalibor Vuković rekao je da je Vlada HNK na kraju ipak popustila, uzevši zahtjeve sindikata u razmatranje.

“Žao nam je što je trebalo pet-šest mjeseci da čelni ljudi uvide da trebaju razgovarati sa zdravstvenim radnicima, sa ljudima koji se bore za živote naših građana i koji su dali maksimalni doprinos u ovoj pandemiji korona virusa”, rekao je Vuković.

Zdravstveni radnici su proteklih mjeseci održali više protestnih šetnji i okupljanja u centru Mostara, tražeći da se ispune njihovi zahtjevi, te optuživali Vladu za ignorantski odnos i odbijanje da pregovaraju. Za vrijeme štrajka, pružane su zdravstvene usluge samo hitnim slučajevima i oboljelima od COVID-19.

Vlada HNK je ranije saopćila da su prvobitni zahtjevi dva sindikata bili “teški” oko 24 miliona konvertibilnih maraka (oko 12 miliona i 250 hiljada eura) na dvije godine, ali da Vlada može ponuditi oko 18 miliona maraka (oko 9 miliona i 200 hiljada eura).

Danas potpisani Kolektivni ugovor važi za naredne dvije godine.

XS
SM
MD
LG