Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
"RADIMO ZA DOBROBIT GRAĐANA" Cvijanovićeva o projektima Srpske i Srbije

"RADIMO ZA DOBROBIT GRAĐANA" Cvijanovićeva o projektima Srpske i Srbije

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da vlade Srpske i Srbije dogovaraju projekte na dobrobit svih građana i izrazila zadovoljstvo saradnjom dve vlade i zajedničkim sednicama koje se odvijaju u kontinuitetu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Željka-Cvijanović-predsednik-RS-04-foto-S-PASALIC Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Željka-Cvijanović-predsednik-RS-04-foto-S-PASALIC

Ona je istakla da je nakon teške godine korone, važno da se ide dalje, prenosi Srpskainfo.

Cvijanovićeva je navela da su se i pored pauze zbog epidemije, sve vreme odvijale intenzivne aktivnosti na relaciji dve vlade i između ministarstava, neophodne kako bi se se relizovali svi projekti do kojih se sada došlo.

– Zadovoljna sam činjenicom da možemo tesno da sarađujemo i što smo opredeljeni da zajedničke projekte realizujemo na dobrobit građana i Srbije i Srpske i što zajedno radimo ne samo na ekonomskom terenu, nego i što smo mogli da koristimo određenu pomoć iz Srbije u ovo teško vreme – rekla je Cvijanovićeva za Radio Beograd jedan.

Cvijanovićeva je ukazala da je jako važna institucionalna saradnja i njihovo međusobno razumevanje, što se dešava upravo zbog upućenosti Srpske i Srbije jedne na drugu, koje su povezane na sve moguće načine, a ne samo formalno kroz Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama.

Zajednička sednica Vlada Srpske i Srbije
Foto: Srna
Zajednička sednica Vlada Srpske i Srbije

Ona je rekla da Srbija i Srpska nisu samo povezane rodbinskim i prijateljskim vezama, koje vezuju jedan narod bez obzira gde živeo, nego je ta upućenost prirodna i po želji građana i Srbije i Srpske.

– Celi niz godina već zahvaljujući predsedniku Srbije i premijerki Brnabić, zaista postoji ta tesna veza i upućenost koja je osnov za realizaciju važnih stvari – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da danas ne postoji nijedna oblast u kojoj se ne realizuju različiti projekti i saradnja, niti ijedna stvar koja je strateški važna a da se nadležni iz Srpske nisu uputili u Srbiju da o tome popričaju i da se vidi da li Srbija može da bude deo toga.

– Srbija je danas ozbiljna i uređena država koja zna šta čini i koja zna kako će izgledati i budućnostu u koju treba da se zakorači, ima sve poluge i mehanizme, koje nažalost BiH nema. Mi smo srećni što imamo Srbiju koja je takva kakva jeste i što vodi računa o Republici Srpskoj, znajući da je to upravo ta najprirodnija veza – istakla je Cvijanovićeva.

Pročitajte još

Cvijanovićeva je podsetila na projekte koje finansira i donira Srbija u Republici Srpskoj, u gotovo svakoj lokalnoj zajednici, zahvaljujući potrebi, želji i opredeljenosti Srbije da ostavi trag u svakoj opštini u Srpskoj, što građani Srpske, gledaju na jedan poseban način u odnosu na bilo kog drugog potencijalnog donatora.

– To je verovatno jedna psihološka dimenzija koja podrazumeva niz stvari, a prva je da imate Srbiju koja o vama vodi računa, koja hoće da pomogne građanima širom Republike Sprske, bez obzira da li žive u nekoj maloj razvijenoj ili nerazivjenoj lokalnoj zajednici – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da postoje projekti od domova zdravlja koji su rekonstruisani, od nabavke određene opreme, školskih objekata, vrtića, trgova, ulica, kojima su ljudi u Srpskoj davali naziv “Srbija” da time pokažu da je Srbija tu i da je prisutna.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što se kroz taj kontinuirani program podrške svake godine u Srbiji odobre određena sredstva koja dolaze u lokalne zajednice Srpske, te dodala da će, ako se ova dinamika nastavi, uskoro u svakoj lokalnoj zajednici u Srpskoj biti urađen neki od tih projekata.

Ona je kao važno istakla i vezu Srbije i Srpske u humanitarnoj sferi, napominjući da je Vlada Srbija najveći donator godišnje humanitarne akcija u Srpskoj koja je uvek usmerena na podršku ili ugroženim kategorijama ili bolesnoj deci, odnosno različitim grupacijama koje su pogođene u zdravstvenom smislu ili imaju neke poteškoće.

Prevazići probleme

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da problemi koji su se isprečili u vezi sa izgradnjom hidroelektrane "Buk Bijela" nisu nešto što se ne može prevazići, te očekuje pozitivan rasplet.

Cvijanovićeva je istakla značaj tog projekta, te naglasila da se nivo BiH isprečio politički, a u svakoj normalnoj državi bi se očekivalio da pozdravi te aktivnosti, a ne da priča kako uzurpirate nečije nadležnosti.

– I sad su svi toliko neozbiljni i u Srpskoj i Srbiji, pa svi hoće nešto da rade u inat nekoj BiH ? To su toliko nezamislive ludosti koje smo u stanju da slušamo. Ali, evo, oni pribegavaju svemu i svačemu – rekla je Cvijanovićeva za Radio Beograd 1.

Prema njenim rečima, nivo BiH je “razmažen” i pokušavajući da sebi pribavi određene nadležnosti veoma rado nanosi štetu svojim građanima, bez obzira na to da li oni žive u Federaciji BiH ili Republici Srpskoj.

Ana Brnabić - zajednička sednica Vlada - Istočno Sarajevo
Foto: Srna
Ana Brnabić - zajednička sednica Vlada - Istočno Sarajevo

Govoreći o dopisu visokog predstavnika u kojem kaže da su zadovoljni kada mogu da se dese određene investicije, ali da ima nekih prepreka, pa se to ne treba raditi, ona je ocenila da to nije na dobrobit rada institucija, nego ih samo otežava.

– To je stalno stavljanje kamenčića u cipele i otežava hodanje. Idemo dalje. To je važan projekat, dve vlade će ga realizovati, kao što je najavljeno. Ove prepreke koje se pojavljuju, one se javljaju u svakom pogledu šta god da se radi – rekla je Cvijanovićeva i podsetila da su Hrvatska i Srpska, uprkos galami iz Sarajeva, realizovale projekat kratke gasne veze do Rafinerije Brod.

Cvijanovićeva se saglasila sa ocenom premijera Srbije Ane Brnabić da bi eventualno osporavanje ovog projekta od Ustavnog suda značilo da su sporne i sve dosadašnje koncesije za druge projekte u BiH.