BiH

Višković sa koalicionim partnerima: 70 miliona KM za povećanje plata

Višković sa koalicionim partnerima: 70 miliona KM za povećanje plata
Foto: N.N. | Višković sa koalicionim partnerima: 70 miliona iz budžeta za povećanje plata

BANJALUKA - Sa setom zakonskih rješenja koja je pripremila Vlada Republike Srpske, a kojima će biti regulisano povećanje plata u Republici Srpskoj, upoznao je danas Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, predstavnike stranaka iz vladajuće koalicije.

Za ove namjene, prema riječima premijera, iz budžeta Republike Srpske na godišnjem nivou biće izdvojeno 70 miliona KM.

"Riječ je o Zakonu o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Zakonu o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske, Zakonu o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, Zakonu o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske te Zakonu o platama zaposlenih u oblasti pravosuđa", saopšteno je iz Vlade RS.

Prijedloge ovih zakona Vlada Republike Srpske razmatraće na sutrašnjoj sjednici Vlade po hitnom postupku, kako bi ih što prije uputila u proceduru u Narodnu skupštinu Republike Srpske, s ciljem da stupe na snagu 1. juna 2021. godine.

Nezvanično saznajemo da je dogovoreno povećanje najniže plate na 540 KM, kao i povećanje plate u javnim ustanovama od pet do osam odsto.

Iz Ujedinjene Srpske saopštili su da su ponosni na činjenicu da su pokrenuli priču o povećanju plata, kroz povećanje neoporezivog dijela.

"Možemo biti djelimično zadovoljni poslije današnjeg sastanka, gdje je neoporezivi dio plate povećan sa 500 na 700 KM. Samim tim naša inicijativa je djelimično usvojena", navodi se u saopštenju Ujedinjene Srpske.

Dodaju da razmatraju inicijative vezane za topli obrok i slične mogućnosti.

"Ujedinjena Srpska će budno pratiti ekonomske pokazatelje u RS i čim se ukaže prilika da se to ostvari, mi ćemo djelovati, jer to je ono što građani Republike Srpske i zaslužuju", navodi se u saopštenju iz Ujedinjene Srpske.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne" da podržavaju svaki rast neoporezivog dijela plata.

"S obzirom na to da ovo rješenje predviđa da taj novac dobije radnik, to je za nas veoma bitno", kazao je Trivić.

Ističe da bi voljeli da neoporezivi dio plate iznosi 1.000 KM ali, kako je dodao "korak po korak doći će se i do toga".

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, izjavio je da bi ukupno povećanje plata zaposlenih u zdravstvu trebalo da bude do osam odsto.

Nakon sastanka sa predstavnicima sindikata radnika u zdravstvu, Šeranić je kazao da je Vlada RS pronašla mogućnost da svim zaposlenima u javnim zdravstvenim ustanovama poveća plate za šest odsto, izuzev direktora ovih ustanova za koje je planirano povećanje od tri odsto.

Prema njegovim riječima, određeni paketi zakona, koji se planiraju u narednom periodu, a koji se odnose na povećanje neoporezivog dijela dohotka, omogućiće da se plate uvećaju i za neki veći iznos, koji bi išao i do osam odsto.

"To nas dovodi u situaciju da kroz diskusije sa pojedinim sindikatima ulazimo u fazu usaglašavanja, jer je njihov zahtjev za povećanje bio minimalno osam do devet odsto", rekao je Šeranić.

Sa druge strane, predstavnici sindikata radnika u zdravstvu poručili su da nisu zadovoljni onim što su čuli na sastanku.

"Ono što nam je ponuđeno ni najmanje ne zadovoljava ono što smo tražili. Zakon po hitnom postupku ide na usvajanje, ali to nas neće spriječiti da se borimo za naša prava", kazao je Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS, rekao je da i pored najbolje volje, ne mogu da prihvate ovaj prijedlog.

"Opet nemamo topli obrok i regres, što imaju svi u regionu. Zdravstveni radnik ima samo dvije mogućnosti, da nam se pridruži i da izađemo na ulicu ili da spakuje kofere i ide odavde", poručio je on.

Dodao je da je njegov sindikat donio odluku da se ide u proteste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije