Vizuelna umjetnost

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja obilježeni i u Banjaluci

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja obilježeni i u Banjaluci
Foto: N.N. | Međunarodni dan i Evropska noć muzeja obilježeni i u Banjaluci

BANJALUKA - Muzeji širom BiH u utorak su obilježili Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja, a svojim programom i izložbama, kao i posebnim zvanicama predstavili su još jednom ove važne kulturne institucije u pravom svjetlu.

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) Međunarodni dan muzeja obilježen je predavanjem Miroslava Malinovića pod nazivom "130 godina zdanja Stare austrougarske željezničke stanice" te koncertom Kvarteta truba Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

"Muzejske ustanove u Republici Srpskoj i na ovaj način potvrđuju sopstveni značaj, značaj onoga što baštine, kao i spremnost da svojim programima i sadržajima stanu rame uz rame sa svim, pa i najvećim muzejskim ustanovama. S njima čine zajedno jednu porodicu koja baštini kulturu, umjetnost i prirodno bogatstvo Evrope i cijelog svijeta", rekla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, u obraćanju u MSU RS.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je da je ova institucija uprkos pandemiji pokazala da umjetnost živi i uvijek ima svoj put i mjesto te da će grad nastaviti da pruža podršku Muzeju.

"Drago mi je i srećan sam što znam činjenicu i spoznaju da će ovaj objekat dobiti nove godine i vijekove postojanja obnovom, što je izuzetno važno. Grad će dati svoj doprinos", rekao je Stanivuković.

Direktorica MSU RS Sarita Vujković objasnila je da je ova godina za Muzej jako važna jer je ovo godina jubileja - 50 godina institucionalnog djelovanja.

"Međunarodni muzejski dan je dan kada svi muzeji svijeta žele da promovišu svoje programe. U našem gradu se već tradicionalno obilježava Noć muzeja. Taj veseli, značajni događaj kojem se svi radujemo, nažalost, ne može da bude organizovan onako kako smo navikli, morali smo da modifikujemo program, ali ideja je da ovi događaji budu obilježeni tokom cijele sedmice", rekla je Vujkovićeva.

I u Muzeju Republike Srpske Međunarodni dan muzeja obilježen je pod ovogodišnjim sloganom "Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje".

U okviru programa nastupili su učenici Instituta za moderno muzičko obrazovanje "Opus konmuzika" - Muzička škola Banjaluka i otvorena je izložba akvarela akademskog slikara Branka Jungića pod nazivom "Vibrantnost u prostoru polja", koja, prema riječima autora, predstavlja prostor Balkana u najširem kontekstu. U pitanju su pejzaži koji su apstrakovani do momenta simbola.

"Raduje me da muzejske ustanove širom RS obilježavaju ovu manifestaciju, tako da trenutno publika u Trebinju ili Gradišci te svim drugim mjestima gdje imamo muzejske ustanove ima priliku da na ovaj dan dođe u muzej, gdje su im vrata širom otvorena", rekla je Tanja Đaković, pomoćnica ministarke za kulturu.

Dragana Banjac, direktorica Muzičke škole "Opus konmuzika", izrazila je zadovoljstvo jer su učenici ove škole imali mogućnost nakon dužeg perioda da nastupaju baš na ovakvoj manifestaciji poput Međunarodnog dana muzeja.

"Mi već imamo dugogodišnju saradnju, a ovaj put smo otvorili ovu važnu manifestaciju koncertima naših najmlađih polaznika, i to na instrumentima klavir, violina i gitara", naglasila je Banjčeva.

Učesnica programa Elena Đukić koja se predstavila violinom kazala je da joj ova prilika mnogo znači za njen budući rad.

"Kao neko ko se bavi muzikom volim da izrazim svoje emocije i misao kroz muziku, a jedan ovakav javni nastup na ovako bitnoj manifestaciji mnogo znači za mlade muzičare", kazala je Đukićeva.

I u drugim gradovima BiH organizovani su događaji povodom Noći muzeja pa je tako Muzej Hercegovine u Trebinju s obilježavanjem ovog značajnog datuma počeo 14. maja nizom zanimljivih manifestacija, a u utorak su organizovane radionice "Za budućnost muzeja", koje su namijenjene najmlađima.

U stalnim postavkama Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu mogli su potpuno besplatno da uživaju svi zainteresovani, a tim Historijskog muzeja BiH takođe je obilježio Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja.

Program pod krilaticom "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo" je bio zasnovan na predstavljanju optimističnih priča iz bh. istorije o društvenom oporavku i napretku. Muzejskim posjetiocima su predstavljene tek otvorene postavke "Buđenje solidarnosti" i "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)? - bh. kinematografija od 1947. do 1992. godine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije