Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
AFERA "RESPIRATORI" Tužilaštvo uložilo nove dokaze koji dokazuju tvrdnje protiv Novalića

AFERA "RESPIRATORI" Tužilaštvo uložilo nove dokaze koji dokazuju tvrdnje protiv Novalića

Tužilaštvo BiH je u nastavku suđenja premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ostalima u aferi "Respiratori" uložilo nove materijalne dokaze kojim se dokazuju tvrdnje da je Novalić osmislio plan da se novac iz budžeta protivpravnim radnjama stavi na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite za nabavku respiratora putem firme "Srebrena malina".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Među danas predstavljenim materijalnim dokazima je i ugovor od 3. aprila 2020. godine o kupovini 100 respiratora između kompanije “Srebrena malina” i Federalne uprave civilne zaštite za 10,5 miliona KM. Međutim, reč je o respiratorima “HCVE 003” koji, ipak, nisu kupljeni, prenosi Srpskainfo.

Predstavljen je i dokaz da je Vlada FBiH 6. aprila prošle godine na sednici razmatrala izveštaj FUCZ-a u kome se navodi da je 3. aprila sklopljen ugovor o kupovini respiratora.

Tada je reagovala advokat Senka Nožica, branilac optuženog ministra finansija FBiH Jelke Milićević, koja je navela da u materijalu za sednicu Vlade koji je dobila njena klijentkinja nije bila rečenica o kupovini stotinu respiratora.

Nožica je naglasila će naknadno predstaviti dokaz da nije bilo te rečenice u izveštaju FUCZ-a koji je dobila Milićevićeva.

Pročitajte još

Nožica je uložila prigovor na autentičnost dokaza, pa je tužilac Mirza Hukeljić rekao da su materijal u kojem je bio izveštaj sa tom rečenicom dobili od Vlade FBiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. juni.

Osim Novalića i Milićevićeve, u ovom predmetu su i suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih dela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Milićevićeva je optužena za nesavestan rad u službi.