Vesti

0

Kompanija Milenijum i američki Meriot grade hotelski kompleks u Vranjskoj banji

Autor: IG

Izvor: Beta

Kompanija Milenijum i američki Meriot grade hotelski kompleks u Vranjskoj banji

Izvor: Beta/Milan Obradović

Kompanija Milenijum (Millennium Resorts) iz Srbije i američka hotelska kompanija Meriot (Marriott International) potpisale su danas ugovor o saradnji u izgradnji hotelskog kompleksa u Vranjskoj banji u vrednosti 90 miliona evra.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić i američki ambasador Entoni Gotfri.

Brnabić je istakla da je to trenutno najveća investicija u srpskom turizmu koja će zaposliti 350 ljudi.

"Ova investucija će za jug centralne Srbije značitu novu budućnost, dovodjenje novih investitora, zapošljavanje, veće plate i bolji kvalitet života", rekla je ona.

Zahvalila je investitorima što u vreme korone nisu odustali ili odložili ulaganja u izgradnju banjskog kompleksa na mestu nekada najbolje srpske banje u kojoj su se lečili kraljica Draga Obrenović, kralj Petar Prvi Karadjordjević, Bora Stanković, Radoje Domanović.

Ambasador Entoni Godfri ocenio je da se radi o važnoj prekretnici u ekonomskim i kultutnim odnosima Srbije i SAD.

On je poručio da ovakvi projekti pokazuju da se privreda oporavlja od posledica pandemije.

Kako su najavili investitori, banjski kompleks će biti izgradjen u četiri faze, do aprila 2026. godine. U taj projekat kompanija Milenijum će uložiti 90 miliona evra, a hotelska grupacija Meriot daje brend, odnosno pravo na franšizu u periodu od 20 godina.

U prvoj fazi je planirana uzgradnja hotela "Westin" Vranjska banja sa četiri zvezdice, iz lanca Meriot, do aprila ili maja 2023. godine, a imaće 190 soba i apartmana, kongresni centar za 600 gostiju sa spa centrom od 4.000 kvadrata koji uključuje šest bazena, saunu i hamam.

Najmanje sobe hotela "Westin" imaće 40 kvadratnih metara, dok će najveći po površini biti dva predsednička apartmena, po 275 metara kvadratnih.

U okviru tog hotela biće "Sofka" medicinski centar, na 6.500 kvadrata, kao i prostor za decu, fitnes i biznis centar.

U drugoj fazi biće izgradjen još jedan hotel iz lanca Meriot sa nazivom "Kralj Petar Prvi" koji će imati pet zvezdica, imaće dva dela, stari u zgradi iz 1888. godine i novi, dogradjeni deo.

Taj hotel, na ukupno 6.000 kvadrata, imaće 100 soba i apartmana ukupno, sa spa centarom, a biće povezan fizički ca hotelom "Westin" i medicinskim centrom "Sofka".

U trećoj fazi izgradnje biće napravljeni spa apartmani na ukupno 10.000 kvadratnih metara, koji bi trebalo da pomognu u povećajnju broja gostiju u ovom banjsko-turističkom centru.

U četvrtoj fazi, koja treba da bude završena 2026. godine, biće izgradjeni spa bungalovi, kakvih nema u ovom delu Evrope, što podrazumeva 25 jedinica, veličine od 50 do 70 metara kvadratnih, smeštenih u šumu, a do kojih će se stizati električnim vozilima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR