Capital.ba

Djeca Zapadnog Balkana u riziku od komercijalne seksualne eksploatacije

19.05.2021. / 13:55

BEČ – Djeca na Zapadnom Balkanu su u riziku od komercijalne seksualne eksploatacije  što podrazumijeva i eksploataciju uz pomoć novih informacionih tehnologija, uključujući stvaranje i distribuciju materijala za seksualno zlostavljanje djece na internetu.

seksualna eksploatacija

FOTO: Pixabay

Ovo je zaključak novog izvještaja Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala koji pokazuje da su svijest i i kapaciteti društva i institucija na Zapadnom Balkanu ograniničeni u ovom pogledu.

„Iskorišteni pred našim očima: Procjena komercijalnog seksualnog iskorištavanja djece i odgovora za zaštitu djece na Zapadnom Balkanu” prvi je izvještaj ove vrste koji se fokusira na pomenuti problem u regionu. Izvještaj pruža detaljne informacije o aktivnostima i odgovornostima različitih aktera koji rade na identifikaciji, prevenciji i suzbijanju eksploatacije djece na Zapadnom Balkanu“, navode u Globalnoj inicijativi.

Prema njihovim riječima, Izvještaj je zasnovan na analizama civilnog društva i stručnjaka za borbu protiv trgovine ljudima, zaštite djece i informacionih tehnologija.

Kako tvrdi jedna od autorki izvještaja Livia Wagner, iako izvještaj ukazuje na skriveni problem, istovremeno ističe da nedostatak ažurnih i razvrstavnih podataka, kao i tendenciju da se slučajevi seksualne eksploatacije ne prijavljuju, vjerovatno podatke i brojeve iznijete u pomenutom izvještaju čini značajno manjim od prave vrijednosti.

Još jedna od autorki izvještaja Thi Hoang upozorava da je, čak i prije pandemije Covid-19 došlo do povećanja broja slučajeva eksploatacije u regionu putem društvenih mreža ili aplikacija za komuniciranje.

 „Eksploatacija putem novih informacionih tehnologija često slijedi sličan ciklus kao i u običnom životu, počevši od uspostavljanja odnosa povjerenja preko sekstiranja do iznuđivanja i/ili seksualnog zlostavljanja uživo i dijeljenja materijala gdje su djeca seksualno zlostavljana”, Hoang.

U izvještaju se zaključuje da sadašnje slabosti sistema zaštite djece, ograničeni institucionalni kapacitet, nedostatak specijalizacije, angažovanja civilnog društva i niska svijest o problemu u privatnom sektoru čini Zapadni Balkan ranjivim na komercijalnu seksualnu eksploataciju djece.

„Iako su nacionalnim, pravni okviri generalno u skladu sa međunarodnim standardima, ne postoji efikasan pristup zainteresovanih strana da se fenomen riješi na pravi način”, podvlači Kristina Amerhauser, jedna od autorki izveštaja, te dodaje da na raspolaganju nema dovoljno resursa za suzbijanje i smanjenje ranjivosti djece na seksualno iskorištavanje na adekvatan način u cijelom regionu.

Da je očigledna potreba za većim razumijevanjem ljudi i boljim institucionalim kapacitetima u regionu za suočavanje sa problemom eksploatacije smatra takođe jedan od kreatora izvještaja, Rugerro Scaturro.

Rješenje su, kako naglašava, konkretne nacionalne akcije, ali i zajednički regionalni pristup zasnovan na razmjeni dobrih praksi i informacija, a organima za sprovođenje zakona su potrebne vještine i alati kako bi umanjili ovu digitalnu opasnost.

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) je mreža profesionalaca koji rade na prvim linijama borbe protiv ilegalne ekonomije i kriminala.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!