BiH

Slučaj "Respiratori": Predstavljen ugovor između FUCZ i "Srebrene maline"

Slučaj "Respiratori": Predstavljen ugovor između FUCZ i "Srebrene maline"
Foto: Arhiva / Ilustracija | Slučaj "Respiratori": Predstavljen ugovor između FUCZ i "Srebrene maline"

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH je danas pokušavalo dokazati tvrdnje iz optužnice da je premijer FBiH Fadil Novalić osmislio plan da se novac iz budžeta, protivpravnim radnjama, stavi na raspolaganje FUCZ-u te da se na osnovu ugovora s prethodno odabranim firmama novac prebaci na račune tih pravnih osoba.

Danas je prezentovan i ugovor od 3. aprila 2020. godine o kupovini 100 respiratora između "FH Srebrena malina" i Federalne uprave civilne zaštite za 10,5 miliona KM.

Radi se o respiratorima HCVE 003, koji na kraju ipak nisu kupljeni.

Danas je prezentovan dokaz da je Vlada FBiH 6. aprila prošle godine na sjednici razmatrala izvještaj FUCZ-a u kojem se navodi da je 3. aprila sklopljen ugovor o kupovini respiratora.

Zanimljivo je da je na to reagovala Senka Nožica, advokat Jelke Milićević, kazavši da njena klijentkinja tada pred sobom nije imala tekst izvještaja u kojem se spominje kupovina respiratora.

Prigovorila je na autentičnost dokumenta, na šta je tužilac Mirza Hukeljić rekao da je dokaz nabavljen zvanično od Vlade FBIH i da ne zna za postojanje drugačijeg teksta.

Kako je najavljeno, postojanje drugog izvještaja FUCZ-a, u kojem se ne spominje kupovina respiratora, i koji je ministarka imala na sjednici Vlade FBiH 6. aprila 2020. godine, odbrana Jelke Miličević pokušaće dokazati kada budu izvodili dokaze.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. jun.

Osim Novalića, u aferi "Respiratori" optuženi su i ministarka finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Podsjećamo, Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije