19. maj  2021. 13.51  | Izvor: Tanjug

Potpisani ugovori sa 21 opštinom o energetskoj efikasnosti

BEOGRAD -

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uručila je danas ugovore predsednicima odnosno gradonačelnicima 21 opštine i grada za projekte unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.

Ukupna vrednost ove investicije je 510 miliona dinara, od čega je iz budžetskog fonda obezbeđeno 290 miliona dinara a 220 miliona obezbedile su same lokalne samouprave.

Mihajlović je naglasila da je energetska efikasnost jedan od naših nacionalnih prioriteta i da je ona za Vladu Srbije jednako važna kao što je recimo izgradnja hidroelektrane ili solarne elektrane.

zgrade, 1

Realizacijom ovih projekata, prema njenim rečima, uštedeće se energija, smanjiti računi za struju i grejanje ali i sačuvati životna sredina, između ostalog i zato jer se neće emitovati 3.000 tona ugljen-dioksida.

Najveći broj projekata sa kojima su konkurisale lokalne samouprave odnosi se na vrtiće i škole, ali ima i zgrada opština, domova zdravlja, domova kulture, predškolskih ustanova a dve opštine su konkurisale za projekte javnog osvetljenja.

Predsednici opština su nakon dobijanja ugovora istakli zahvalnost na pomoći u rešavanju za njih važnih problema na lokalu.

Naglasili su da je veoma dobro što su podržani projekti iz raznih delova Srbije, jer to potvrđuje da se vodi računa o ravnomernom razvoju zemlje.