19. maj  2021. 13.34  | Izvor: Tanjug

Austrijski penzioneri na oporavak mogu u Banju Koviljaču

BEOGRAD -

Penzioneri iz Austrije moći će da koriste kapacitete Banje Koviljače za oporavak i rehabilitaciju o trošku svog osiguranja, odlučeno je sporazumom dve zemlje, stoji u saopštenju ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa atašeom ambasade Austrije za socijalna pitanja Oliverom Hilerom, direktorom Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoranom Panovićem i direktorom Banje Koviljače Aleksandrom Jokićem, a tema razgovora bila je realizacija tog sporazuma, navodi se u saopštenju.

banja, koviljaca,, kur, salon

Dodaje se da će ugovor biti potpisan na tri godine u Beogradu, 22. juna, a važiće od momenta kada prvi penzioneri stignu iz Austrije u Banju Koviljaču.

Kako se ističe, Srbija je jedina država van Evropske Unije koja će potpisati takav ugovor sa Austrijom, koja taj vid saradnje ima jedino još sa Nemačkom u kojoj dva rehabilitaciona centra pružaju usluge austrijskim penzionerima.

"Priprema za realizaciju projekta i potpisivanje ugovora trajala je nekoliko prethodnih godina, a podrazumevala je obilazak rehabilitacionih centara i analizu ispunjenja najviših standarda i kriterijuma u ovoj oblasti koje je zadovoljila Banja Koviljača", zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 2

Sofronije  19. 05. 2021. | 14:33
Lepo, lepo....kada čemo mi penzioneri moći u Austriju da se lečimo.Ali ne o svom trošku ,jer njihov standard i naš nije isti.Za njih će kod nas buti bagatela, ko i za vreme Yugoslavije.A mi treba da dignemo kredit da bi smo negde se banjali van Srbije.A neki ni to ne mogu jer ima penzionera sa 10000dinara do 23..24.25..hiljada dunara.Pa nemaju ni za lekive a ne za lečenje...eto ja to tako !
Dragana  22. 06. 2021. | 20:00
@Sofronije Ja sam čitala ovu vest na nemačkoj stranici, i oni su pisali da je cilj projekta da se austrijski penzioneri koji govore srpski i žive u Srbiji leče u Banji Koviljači. Dakle, za nekadašmje gastarbajtere koji ne koriste usluge u Austriji, a zbog slabog poznavanja nemačkog jezika ne mogu ni da dobiju adekvatnu negu.To je i bio cilj celog projekta, a u Srbiji se opet izveštava tako da pomislimo da će dolaziti stranci.
0
0