Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Oaza
Novi filmovi u bioskopima: Oaza
Novi filmovi u bioskopima: Oaza

Novi filmovi u bioskopima: Oaza

Višestruko nagrađivana, izazovna i autentična lјubavna priča „Oaza“, reditelja Ivana Ikića, prikazivaće se u bioskopima od četvrtka, 20. maja 2021.

„Oaza“ je priča o lјubavnom trouglu između dve devojke i mladića sa posebnim potrebama, koji, obuzeti snažnim osećanjima lјubavi i čežnje za nezavisnošću, prkose strogim pravilima okruženja u kom žive.

Ova nesvakidašnja lјubavna priča je prozor u uzbudlјiv svet koji ne viđamo svaki dan i pogled na divne mlade lјude od kojih društvo često nepravedno skreće pogled.

Po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama, Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom. Kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke sa ciljem da se on osvoji.

Osuđene na doživotno skrivanje od društva, tinejdžere obuzima čežnja za nezavisnošću i ljudskim kontaktom. Vođeni novootkrivenim osećanjima želje i zavisti, njihovi impulsivni postupci ruše krhki balans uspostavljen strogim pravilima institucije i prelivaju se u konfrontaciju i očajnički beg u slobodu.

Glavne uloge u filmu igraju talentovani mladi korisnici Doma za decu i mlade u Sremčici, u kom je film i sniman, sa kojima je, u pripremi za snimanje, rađeno više od godinu i po dana.

https://youtu.be/6YgMrsmRdKo

Originalni naziv filma: Oaza. Početak prikazivanja: 20. maj 2021. Dužina trajanja: 123 minuta. Države i godina proizvodnje: Srbija, BiH, Francuska, Holandija, Slovenija / 2020. Žanr: drama. Uloge: Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer, Goran Bogdan. Reditelj: Ivan Ikić. Festivali i nagrade: Venecija (Dani autora) – nagrada Europa Sinemas za najbolјi evropski film, FEST – nagrada za najbolјi film u takmičarskom programu i nagrada kritike „Nebojša Đukelić“, Skoplјe – „Zlatno sunce“ za najbolјi regionalni film, Pingjao – nagrada „Roberto Roselini“ za najbolјeg reditelјa, El Guna – specijalno priznanje, Zagreb – „Zlatna kolica“ za najbolјi film, Kotbus – nagrada za izuzetno glumačko ostvarenje.

 

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.