Читај ми!

Vučić: Dobri razgovori za Češkim partnerima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa premijerom Češke Andrejem Babišom imao dobre razgovore.

"Imali smo dobre razgovore. Razgovarali smo sa predstavnicima više čeških kompanija i biznismena, i verujem da ćemo napraviti još bolje rezultate", rekao je Vučić novinarima u Pragu.

On se nada da bi za dve godine trgovinska razmena dveju zemalja mogla da bude veća od 1,5 milijardi evra.

"Srbija već ima suficit sa Češkom. To nikada nismo imali u istoriji, do 2019. godine", rekao je Vučić.

Kako je rekao, sa Babišom je razgovarao o svemu, od vakcinacije do podrške u Evropskom savetu, kao i o investicijama.

Vučić je rekao da su razgovarali o privlačenju investitora i istakao da su češke kompanije koje se bave banjama veoma zainteresovane za nekoliko naših, posebno za jednu, ali da ne može da otkrije koje su to banje.

"Predstavili su nama projekte koje hoće da rade u Beogradu. Krenućemo da razgovaramo o svemu tome. Marina Dorćol će da bude u zelenilu. Ne znate kako će Slavija da izgleda. Znam da Deki Stanković nešto radi i siguran sam da će Slavija zajedno sa Nemanjinom i Generalštabom biti nešto posebno", rekao je Vučić.

Sastaću se sa Kurtijem ako budem slobodan tog dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman, ukoliko bude slobodan određenog dana, da se sastane u Briselu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Vučić je odgovarajući na najave Kurtija da će se sa Vučićem sresti sredinom juna u Briselu, kazao da to još uvek nema u agendi jer čeka da mu jave.

"Ja se bavim ovim poslom, nemam biznise, niti bilo šta drugo, ako mi je slobodan taj dan, ja ću ići, ako ne zamoliću da pomere za neki drugi dan", kazao je predsednik Srbije.

Ističe da je uvek spreman za dijalog sa Prištinom jer je to dobro za naše ljude u južnoj pokrajini.

"U tome nema teranje inata nekome, ili ko je glavni baja, već pitanje suštine da li možemo da sačuvamo stabilnost i mir i da pomognemo našem narodu na KiM. To je moja obaveza da radim", rekao je predsednik.

Na konstataciju novinara da se čini da Priština tera inat jer Kurti kaže da to neće biti nastavak dijaloga Beograda i Prištine, već razgovor premijera Kosova i predsednika Srbije, a da je dijalog moguć pod nekim novim okolnostima, Vučić ističe da Kurti ne može da ga natera na koji način će da ga posmatra i dodaje da za njega ništa uvredljivo neće reći jer ne želi da učestvuje u nadmetanju ko je veći "baja".

"Za mene on nije premijer Republike Kosovo, već privremenih prištinskih institucija i tu činjenicu poštujem, ali da mene on natera kako ću ja njega da gledam ili kako ću da ga posmatram, to su priče za malu decu. Nije me naterao ni Donald Tramp, predsednik SAD u Beloj kući, a nateraće me neko u Briselu", navodi Vučić.

Kada je reč o dijalogu, Vučić kaže da je iste priče koje priča Kurti čuo i od predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani na sastanku u okviru procesa Brdo–Brioni na Brdu kod Kranja.

"Slušao sam ja to od Vjose Osmani i sve je dobro išlo dok na kraju nismo sabrali dva plus dva. Sve je dobro išlo i na kraju se samo ona nije saglasila sa dokumentom koji je usaglašen. To je bio prvi put u ne znam koliko dugo vremena unazad u modernoj istoriji da Srbija ne bude krivac, već da su oni krivi. Samo neka tako nastave", zaključio je Vučić.

Pet meseci nije bilo pokušaja mafijaškog ubistva

Vučić je rekao da više nije važno šta ko misli o zločinima grupe Veljka Belivuka, već je važno, istakao je, da je država pokazala svoju snagu i da se sa takvima obračunala.

Štaviše, rekao je Vučić, na ulicama Beograda nije zabeležen nijedan pokušaj mafijaškog ubistva u poslednjih pet meseci.

Ocenivši da je to velika stvar, Vučić je rekao i da nije realno da takva situacija ostane, jer takvog mesta nema na svetu.

"U poslednjih pet meseci Beograd je bio najsigurniji grad ako ne u svetu, u Evropi sigurno", rekao je predsednik.

Država će, istakao je, obezbediti mogućnost i priliku, ne da ispunjavamo želje, ali da svakom u Srbiji omogućimo da radi i pristojno zaradi za život.

Uspećemo, kaže, da preko onih koji su se već vratili u Srbiju, a živeli su desetinama hiljada kilometara daleko, vratimo još mnoge.

Za to su nam, istakao je, potrebe bezbedne ulice ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu...

Vučić je započeo drugi dan posete Češkoj obilaskom tzv. Zelene zgrade DRN, kompanije SEBRE, gde su predstavljeni projekti u Beogradu.

Vučić je tom prilikom razgovarati sa brojnim češkim privrednicima.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво