1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Nemačka ministarka podnela ostavku zbog plagijata

19. maj 2021.

Savezna nemačka ministarka za porodicu Franciska Gifaj (SPD) podnela je ostavku, potvrdili su u Ministarstvu. Razlog su optužbe da je njena doktorska disertacija plagijat.

https://p.dw.com/p/3tbBE
Foto: Dorothee Barth/dpa/picture alliance

U Saveznom ministarstvu za porodicu potvrdili su da je ministarka Gifaj svoju odluku saopštila na jutrošnjoj sednici vlade. Ona je to obrazložila raspravom o njenoj doktorskoj disertaciji.

Očigledno je da Slobodni univerzitet u Berlinu (FU Berlin) namerava da Franciski Gifaj oduzme doktorsku titulu, o čemu je već pisao nedeljnik „Fokus“.

-pročitajte još: Ministarka malo prepisivala?

Sumnje da se kod njene doktorske disertacije radi o plagijatu pojavile su se u februaru 2019. U novembru prošle godine Ona je saopštila da više neće nositi doktorsku titulu koju je dobila 2010. godine.

Franciska Gifaj (43) je od 2018. savezna ministarka za porodicu. Od novembra 2020. je predsednica Socijaldemokratske partije (SPD) u Berlinu i nosilac liste te stranke za gradonačelnicu Berlina. Izbori za gradski/pokrajinski parlament Berlina trebalo bi da se održe istovremeno sa saveznim izborima za Bundestag 26. septembra ove godine.

aj/dpa

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.