');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

"NAPETO, ALI BEZ PROVOKACIJA" Premijerka Srbije o ključnim temama u Briselu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras u Briselu da je atmosfera na večeri lidera regiona sa zvaničnicima EU atmosfera bila korektna i da nije bilo provokacija, zbog, kako je rekla, domaćina, ali je dodala da sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem nije imala direktan razgovor.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
blic panel foto milan ilic (12) Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
blic panel foto milan ilic (12)

Ona je napomenula i da su se mnoge teme našle ove večeri za stolom.

- Razgovarali smo o važnim pitanjima kako političkim tako i ekonomskim, ali smo se se trudili, svi, čini mi se, što je dobro, pozitivno, da se fokusiramo na bolju budućnost i šta je to što možemo da uradimo kako bi građani u regionu tog zapadnog Balkana živeli bolje - rekla je ona.

Prema njenim rečima, razgovaralo se i o investicionom planu EU za Zapadni Balkan, i kako kaže pre početka nove godine započeće radovi na putevima uz prisustvo EU na našim prostorima.

Pročitajte još

Ona je napomenula da nije razgovarala sa gospodinom Kurtijem direktno, ali u direktnom razgovoru nije bilo razmenjivanja rečenica.

Premijerka Brnabić je izjavila da je tokom večeri bilo reči o raznim "Non Pejperima" ali kako kaže nije se išlo u detalje.

- Ono što je pozitivno rekla bih da su posebno određeni premijeri, iz regiona ipak skrenuli pažnju predstavniocima EU na to koliko se region promenio do 2014 do danas, rekla je ona i objasnila da je tada bilo nezamislivo da sednu i održe sastanak kao danas.

Istakla je da je Srbija u svemu tome odigrala ključnu ulogu, pre svega zahvaljujućii predsedniku Aleksandru Vučiću kada je pozvao albanskog premijera Edi Ramu da poseti Srbiju.

Pomenula je da se tokom večeri isticale i negativne stvari, koje bi mogle ići na bolje.

- Možda polako alli čini mi se da idemo u pravom smeru - zaključila je ona.

Naredna godina uspešnija

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da se nada da će 2021. godina biti uspešnija Srbiji, ali i regionu Zapadnog Balkana kada se radi o evrointegracijama.

Ona je nakon večere koju je za lidere Zapadnog Balkana oranizovao šef evropske diplomatje Žozep Borelj rekla da smatra da je ta večera bila korisna jer su je organizovali ljudi koji se "zaista trude da guraju agendu proširenja".

Ana Brnabić i Žozep Borelj
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs / Tanjug/AP
Ana Brnabić i Žozep Borelj

- Rekla bih da smo u tom smislu kucali na otvorena vrata. Dobar savet koji su podelili sa nama jeste da svi mi zajedno treba da budemo mnogo prisutniji u državama članicama EU, da sa njima treba da razgovaramo mnogo više, mnogo više da ih informišemo šta se dešava u našim zemljama, na cemu sve radimo šta smo sve postigli, zato što je zbog ove korona krize njihovo poimanje i razumevanje i informisanost o Zapadnom Balkanu prilično ograničeno - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima ona će nastojati da Srbija što više bude prisutna u zemljama EU kako bi se pojasnilo šta se dešava i dodala da je sigurna da zemlje Unije ne znaju za neke važne stvari koje su već počele da funkcionišu, a koje bi doprinele percepciji regiona.

- A to je da, recimo, kada dolazite iz Srbije u Severnu Makedoniju ne treba vam pasoš već samo lična karta, a od pre nekih dva meseca ne treba vam pasoš ni za Albaniju. To su stvari koje mi kao region treba da promovišemo, da objasnimo, jer je to stvar percepcije. To je stvar koje mi treba da uradimo, a sve ostalo je na državama članicama EU - rekla je Brnabić.