Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:29, 18. 5. 2021.

| Društvo

Meštani i aktivisti protestuju protiv gradnje mini-hidroelektrane u Bosilegradu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
bager
Mašine na terenu; foto: Eko Krajište

Poništenje građevinske dozvole i zabranu radova na gradnji mini-hidroelektrane u koritu Musuljske reke, podno planine Besne kobile, traže aktivisti i meštani bosilegradskog sela okupljeni u grupi "Eko Krajište". Prvi protest zakazali su za sredu, 19. maja, na mestu izgradnje mašinske zgrade za MHE "Orniče".

Na teritoriji Bosilegrada predviđena je izgradnja 22 mini-hidroelektrane. Dok su neke izgrađene i već rade, pre svega u južnom delu opštine, početak izgradnje jednog ovakvog energetskog objekta u istočnom delu je ujedinio meštane sela Musul i druge aktiviste da stanu na put gradnji.

Kako kažu u Inicijativnom građanskom komitetu "Eko Krajište", oni su podneli prijavu građevinskom inspektoru Opštine Bosilegrad i zatražili da Građevinska inspekcija interveniše i zabrani, po njima, bespravne radove u koritu Musuljske reke.

Traže zabranu zbog, kako kažu, ugrožavanja zaštićenog područja kao posebnog staništa zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, a posebno planinske pastrmke i potočnog raka koji su na crvenoj listi ugroženih vrsta.

Prijava je dostavljena i Sektoru za inspekcijski nadzor u Beogradu, kao i Sektoru za urbanističke inspekcije u Nišu. Zakazali smo protest, 19 maja od 16 sati, a zainteresovani nam se mogu pridružiti u polasku iz Bosilegrada u 15 sati - pozivaju aktivisti.

Kako su naveli u prijavi građevinskoj inspekciji, gradilište nije obeleženo, nema table, a kako saznaju, dozvola ili je nema ili je istekla.

Gradnja mini-hidroelektrane "Orniče", to jest mašinske zgrade, je predviđena na ušću Crne i Barske reke, pritokama Musuljske reke, a vodozahvati su, prema građevinskoj dozvoli, udaljeni 2.461 i 1.883 metara dalje na tim rekama.

Kako kaže Ivan Nikolov iz Kulturno-informacionog centra Bosilegrada, na ovoj reci je i zabranjen ribolov, a postojeće MHE u drugim krajevima već ugrožavaju i uništavaju prirodnu sredinu.

Nekoliko godina traje već proces izgradnje na planinskim rečicama, do znatne mere je već ugrozio životnu sredinu. U južnom delu ima 5 komada, kaskadno jedna iznad druge. Došlo je do poremećaja pijaće vode, podzemnih voda, uništena je prirodna sredina, pastrmke i rakovi nestaju. Ostaje samo pesak. U istočnom delu prema Besnoj kobili tamo već postoji jedan vodozahvat koji vodi u Lisinsko jezero, a počelo je i sa mini-hidroelektranama - kaže Nikolov.

Uvidom u dokumentaciju, građevinska dozvola za gradnju ove mini-hidroelektrane u podnožju Besne Kobile izdata je 18. septembra 2017. godine Predragu Trajkovu, inače direktoru jednog od lokalnih javnih preduzeća, da bi onda ona bila izmenjena 21. marta naredne godine jer je projekat, pa samim tim i dozvola, prodata vranjanskoj firmi IG Sistem.

Prijava radova usvojena je 3. avgusta 2018. godine, a radovi na izgradnji, kako svedoče meštani krenuli su tek početkom ovog meseca.

Kako je prošlo više od 2 godine koliko je rok, prema lokacijskim uslovima, da krenu radovi, aktivisti smatraju da je ona postala nevažeća.

Kad su krenule aktivnosti meštani su počeli da se bune, na svu ovu muku samo im je to trebalo. Ovo je prvi protest, mi ćemo podržati koliko možemo - kaže Nikolov.

Sve informacije vezane za gradnju mini-hidroelektranama na jugu zemlje, o protestima i aktivnostima meštana, organizacija i lokalnih samouprava, možete naći na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • GRADINJAR

    10:03 // 19. 5. 2021.

    Tito i Slobo su bili "mala maca" za ove!
    Radi MHE- KLISURA unisteno je 5km asvaltnog puta . U junu tačnije 23.06. je godinu dana a niko NIŠTA!
    Za izbore pamet u glavu !!!

  • NSS

    09:31 // 19. 5. 2021.

    Promeniti odbredbu gde je garantovan otkup struje proizvedene u MHE po povlascenim cenama (visestruka cena od trzisne) i onda ovi "investitori" nece imati ćar da grade ove sklopocije gde god ima neka rečica.

    • Des - pot

      08:41 // 20. 5. 2021.

      Ukinuti i izbaciti iz računa za struju stavku 6 (naknada za podsticaj povl. proizv. el.energije) što znači da građani sami finasiraju izgradnju MHE.

  • Otpor

    08:40 // 19. 5. 2021.

    Blesav smo narod! Sve zemlje zabranile mhe a mi ih sejemo kao pecurke...Samo napred Dno Dna!Torpede ima da rade vidim ja ;)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: