Najnovije vesti
Vesti Hronika
UBICA IZ TRŽNOG CENTRA I ORGANIZATOR LIKVIDACIJE KANA Ko je Lazar Ilić kog Crna Gora izručuje Srbiji? Ima 24 godine i dosije sa VIŠE OD 100 KRIVIČNIH DELA

UBICA IZ TRŽNOG CENTRA I ORGANIZATOR LIKVIDACIJE KANA Ko je Lazar Ilić kog Crna Gora izručuje Srbiji? Ima 24 godine i dosije sa VIŠE OD 100 KRIVIČNIH DELA

Kraljevčanin Lazar Ilić (24), čije izručenje Srbiji pripremaju crnogorske vlasti, koja ga potražuje zbog sumnje da je u oktorbru 2020. godine u Beogradu ubio Aleksandra Šarca, smatra se osobom koja je izvršavala krivična dela za ozloglašeni kavački klan i njegov beogradski ogranak pod patronatom Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića Mareta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kombo Aleksandar Šarac Foto: Petar Dimitrijević, privatna arhiva / RAS Srbija
kombo Aleksandar Šarac

Za samo 24 godine, koliko Ilić ima, uspeo je da počini više od 100 krivičnih dela. U njegovom debelom dosiju navode se dela od krađa, nošenja oružja, nanošenja lakih telesnih povreda, do sumnjičenja za ubistvo, učestvovanja u pripremanju likvidacije i veza sa jednim od najopasnijih klanova sa ovih prostora.

Aleksandar Šarac ranjen je 17. oktobra 2020, godine u podzmenoj garaži tržnog centra na Novom Beogradu, a deset dana kasnije u bolnici je podlegao povredama. Ilić mu je tada, kako se sumnja, prišao s leđa i glavu mu ispalio dva hica.

Sa mesta zločina se dao u beg, prilikom kog mu je, u neposrednoj blizini garaže u kojoj se zločin desio, ispalo oružje - pištolj "bereta" sa sa obrisanim serijskim brojem i prigušivačem.

Osumnjičeni je identifikovan na osnovu snimaka sa sigurnosnih kamera, ali i biološkog traga pronađenog na pištolju.

Ovo ubistvo od početka se dovodilo u vezu sa kavačkim klanom i Veljkom Belivukom, jer je Šarac bio označen kao osoba koja sarađuje sa "škaljarcima", a kojoj su navijači bliski Belivuku javno upućivali pretnje na društvenim mrežama mesec dana pred ubistvo.

Tada su na stranici na Instragramu "duh.grobarstva" osvanule fotografije Aleksandra Šarca uz prateći tekst u kom je predstavljen kao "cinkaroš" i neko sa kime će se "pozabaviti u narednom periodu".

Mesec dana pred ubistvo prećeno mu je na društvenim mrežama
Foto: Instagram / screenshot
Mesec dana pred ubistvo prećeno mu je na društvenim mrežama

- Imate zaštićene i nezaštićene svedoke saradnike. Danas vam predstavljamo jednog običnog cinkaroša to jest nezaštićenog - Aleksandra Šaraca. Počeo je sa cinkarenjem davne 2011. kada je na 200 grama jedne supstance nađen njegov DNK, ali naravno neko drugi je odgovarao za to... - navedeno je, između ostalog, u tekstu.

Uz to, poznato je da je Šarac bio u dobrim odnosima sa Lazarom Vukićevićem, koji je nestao ubrzo nakon njegovog ubistva. Vukićević se mesecima vodio kao nestalo lice, dok Belivuk i njegova kriminalna grupa nisu uhapšeni u februaru, kada je klupko počelo da se odmotava. Od tada su otkriveni brojni dokazi koji svedoče o ubistvima nestalih, koji su bili u sukobu sa Belivukom, a među njima, u kući strave u Ritpeku, u kojoj su mučili i ubijali žrtve, pronađen je i DNK Vukićevića.

DNK Vukićevića pronađena je u kući strave u Ritopeku
Foto: Drustvene mreze
DNK Vukićevića pronađena je u kući strave u Ritopeku

Nakon pucanjave u tržnom centru, policija je više od tri meseca tragala za Ilićem, ali nije bilo saznaja gde se krije, dok 22. januara nije uhapšen u Budvi sa sugrađaninom Strahinjom Savićem zbog sumnje da su učestvovali u organizovanju likvidacije Marka Ljubiše Kana, visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana.

Kod Ilića je tada u stanu pronađen pištolj za koji se sumnja da je pripremljen za Kanovu likvidaciju u jednom ugostiteljskom objektu, njegova fotografija, kao i kriptovani telefon koji mu je služio za komunikaciju sa drugim pripadnicima njegove kriminalne organizacije i za dobijanje uputstava.

Savić je tom prilikom priznao da je naređenja da prati Kana i obaveštava o njegovom kretanju dobijao upravo od Ilića.

- Objasnio je sve detaljno, na koji način je prešao granicu, ko mu je omogućio prevoz i koja je zapravo bila njegova uloga. Tvrdi da je prema njegovim instrukcijama zauzeo poziciju u ugostiteljskom objektu kod budvanskog sportskog centra, odakle je nesmetano mogao da uoči dolazak oštećenog i preko kriptovanog telefona izveštava druge o njegovom kretanju, a sve kako bi javio kada se stvori pogodan trenutak za ubistvo - navodi se u dokumentima iz istrage.

Pročitajte još

Šifru svog kriptovanog telefona dao je istražiteljima i na taj način je verodostojnost njegove priče potvrđena. Naime, on je informacije o kretanju Kana javljao osobama pod pseudonimima Predator i Pirana novi.

- Policija i dalje radi na identifikaciji osoba koje su se krile iza ovih pseudonima, za koje se sumnja da su pripadnici kavačkog klana ili njegovog beogradskog ogranka, na čijem su čelu bili uhapšeni Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković. Interesantno je da su upravo Belivuk i Miljković baš u vreme pripreme ubistva Kana, koji važi i za prijatelja Luke Bojovića, bili u Kotoru, i to u gostima kod vođe kavčana Radoja Zvicera - otkrio je tada za "Vijesti" izvor blizak istrazi.

Foto: RAS Srbija

Inače, ovo nije prvi put da kavčani pokušavaju da "dođu glave" Kanu. Naime, njegovo ubistvo već je 2019. po narudžbini Slobodana Kašćelana, vođe klana, pokušano u jednom kafiću u centru Budve, kada je napadač sa silikonskom maskom na licu prišao stolu za kojim je škaljarac sedeo i otvorio vatru.

Debeo dosije Ilića

Pre ubistava i saradnji sa klanovima, Lazar Ilić je još kao maloletnik ušao u svet kriminala vršeći uglavnom krađe.

Obijanje trafika i krađe automobila bili su mu "uža specijalnost", a pored krađa i teških krađa, nije se libio ni fizičkih obračuna, pa u dosijeu ima i nanošenje lakših telesnih povreda, ali i nošenje oružja.

Ilić je prvo delo ubistva u pokušaju imao kada je čoveka ubo nožem u butinu zbog rasprave ko će prvi da uđe u toalet.

Zbog ubistva Šarca Iliću preti kazna doživotnog zatvora.

Ko je ubijeni Šarac?

Aleksandar Šarac bio je, prema navodima, saradnik škaljarskog klana, a na izvršenju zatvorske kazne nalazio se zbog nedozvoljenog nošenja oružja.

Pročitajte još

I pre ubistva nalazio se na meti protivnika, pa je uvek bio na oprezu. Pred ubistvo je reko izlazio iz stana, uglavnom na mesta gde ima mnogo ljudi, poput tržnih centara i uvek je nosio pancir.

Veruje se da je prvi pokušaj njegove likvidacije bio kada je 7. avgusta 2018. godine na kuću bivšeg košarkaša Vukašina Vuleta Avdalovića, koji je živeo odmah do njega, kačena bomba. Sumnjalo se da bivši plejmejker Partizana nije bio meta, već njegov komšija Šarac i da je bomba bačena zbog podele plena iz pljačke juvelirnice u Italiji. Identitet bombaša, a nakon i toga i motiv tog napada do dans nisu otkriveni.

Drugi put je smrt izbegao, kako se veruje, kada je plaćeni ubica Čaba Der, greškom ubio njegovog zeta Nebojšu Markovića. Naime, Der je 5. decembra 2019. godine čekao Šarca ispred njegove kuće na Banovom brdu, jer je znao da bi u to vreme trebalo da izađe i ode na trening. Umesto njega iz kuće je izašao Marković kome je der prišao dok je u gepek pakovao dečja kolica, nasmejao mu se i ne razlikujući dvojicu muškaraca u Markovića je ispalio hice iz pištolja sa prigušivačem.