');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Tegeltija: BiH je potrebna dobra vest iz Brisela, a to je KANDIDATSKI STATUS (VIDEO)

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija izjavio je večeras da je BiH neophodna dobra vest iz Brisela, a to je dobijanje kandidatskog statusa.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: RTRS / youtube

Nakon bilateralnog sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednikom Evropske komisije Žozefom Boreljom, Tegeltija je izjavio novinarima u Briselu da je tema sastanka bila i evropski put BiH i dobijanje kandidatskog statusa, jer velika većina njenih građana je opredeljena za članstvo u EU, prenosi Srpskainfo.

– Prošle godine smo mnogo vremena proveli ispunjavajući uslove za dobijanje kandidatskog statusa pripremom tri zakonska rešenja koje smo spremni da usvojimo u ovoj godini bez da kandidatski status bude dalje uslovljavan određenim izmenama Izbornog zakona BiH, a samim tim ni bilo kakvim izmenama Ustava – rekao je Tegeltija za RTRS.

Naveo je da nije siguran da će biti konsenzusa oko promene Izbornog zakona, a samim tim i bilo kakvih promenama Ustava.

Pročitajte još

– Dakle, smatram da bi bilo dobro da na osnovu ispunjenih uslova koja se odnose na ova tri zakonska rešenja dobijemo kandidatski status – istakao je Tegeltija.

On je dodao da je na sastanku sa Boreljem bilo reči i o pandemiji virusa korona.

– To je za nas pitanje svih pitanja. Ublažavanje epidemioloških mera, vakcinacija. To to su uslovi da se BiH vrati normalnom životu i radu da se pokrene ekonomija – istakao je Tegeltija.