Читај ми!

Brnabić: Konstruktivni sastanci u Briselu, EU frustrirana zbog pomeranja dijaloga sa Prištinom

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je u Briselu imala konstruktivne sastanke sa evropskim parlamentarcima na kojima je razgovarala, između ostalog, o reformama koje su potrebne da Srbija sprovede na putu ka Evropskoj uniji.

Ana Brnabić je novinarima u Briselu, nakon niza sastanaka sa Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom, Miroslavom Lajčakom i Žozepom Boreljom, rekla da su razgovarali o reformama u oblasti vladavine prava, implementaciji ODIR-ovih preporuka, međustranačkom dijalogu, dijalogu sa Prištinom.

Premijerka je istakla da u EU postoji frustracija zbog toga što je prvi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine pomeren, a zbog Prištine, i dodala da se nada da će prvi sastanak biti zakazan tokom juna.

Brnabićeva kaže da je tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima ponovila da je Beograd spreman za dijalog i da smatra da je dijalog u najboljem interesu i za Beograd i za Prištinu.

"Dijalog je u najboljem interesu Beograda i Prištine i ne samo ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, već u interesu čitavog regiona", rekla je Brnabićeva.

"Važno da pričamo o konstruktivnim temama, a manje o onima koje nas razdvajaju"

Za predstojeću večeru kod Borelja, Brnabić kaže da će razgovarati o regionalnoj saradnji, investicionom planu za Zapadni Balkan.

"Važno je za sve građane regiona da pričamo o konstruktivnim temama, a manje o temama koje nas razdvajaju, ali biće i njih", istakla je Brnabićeva.

Kada je reč o vladavini prava, premijerka kaže da je Srbija u toj oblasti dosta uradila i da je to u ovom njenom mandatu apsolutni prioritet.

Podseća da se krenulo u ustavne reforme i najavljuje da sutra ima sastanak sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović.

Što se tiče medija, Brnabić podseća da je usvojena Medijska strategija i akcioni plan za sprovođenje iste.

"Mnogo radimo i nadam se da će taj non-pejper u oblasti vladavine prava biti bolji nego što je bio ranije, očekujem bolji izveštaj. Mi ćemo nastaviti da radimo jer radimo to zbog naših građana, a tako ćemo biti bliži i EU", poručila je premijerka.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво