');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Maja Gojković apelovala da se ne podleže POLITIČKIM PRITISCIMA iz Prištine: Ništa nisu preduzeli kako bi se ugroženost manastira umanjila

Ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković, povodom pisma koje su predstavnici privremenih prištinskih institucija uputili izvršnom predsedniku "Evropa nostra" u vezi sa manastirom Visoku Dečani, apelovala je danas na međunarodne organizacije za zaštitu kulturnog nasleđa da ne podležu političkim pritiscima.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
visoki decani02 foto e conkic Foto: E. Čonkić / RAS Srbija
visoki decani02 foto e conkic

Gojković je u pisanoj izjavi navela da je nužna briga i zaštita tog spomenika srpske kulture, koji je od neprocenjivog značaja i za svetsko kulturno nasleđe, kao i drugih crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve.

Maja Gojković
Foto: Milorad Milanković / RAS Srbija
Maja Gojković

Navodeći da će Ministarstvo kulture i informisanja i država Srbija nastaviti da ukazuju na svako ugrožavanje naše baštine na Kosovu i Metohiji, poručila je svim organizacijama da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom i činjenicama.

- Manastir Visoki Dečani sa razlogom je uvršten na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu, jer ovaj dragulj srpske i svetske kulturne baštine, u kontinuitetu je izložen brojnim napadima od 1999. godine - istakla je Gojković.

Podsetila je da se manastir Visoki Dečani od juna 1999. godine nalazi pod zaštitom snaga KFOR usled stalnih napada ekstremista i da je u takvim uslovima uvršten na listu svetske baštine 2004. godine, a dve godine kasnije dobio je i status svetske baštine u opasnosti.

Pročitajte još

U proteklom periodu, navodi Gojković, privremene institucije u Prištini ne samo da ništa nisu preduzele kako bi se ugroženost manastira umanjila, već u najmanju ruku tolerišu i dopuštaju potezi lokalne vlasti u opštini Dečani, koja odbija da sprovede odluku čak i Ustavnog suda u Prištini, a kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta.

Ministarka ističe da, istovremeno, gotovo da nije bilo nikakve reakcije iako je manastir ponovo bio ugrožen zbog izgradnje puta Dečani - Plav, koji je predviđen da prođe kroz zaštićenu zonu manastira.

Ukazala je da je to verovatno jedini primer u Evropi, gde se objekat koji je sagrađen u 14. veku nalazi pod vojnom zaštitom pune 22 godine.

- Sve ove činjenice, koje vlasti u Prištini u svom pismu namerno prećutkuju, pokazuju da manastir Visoki Dečani, nesporno spada među najugroženije spomenike kulture u Evropi, a svakako i u svetu - zaključila je Gojković.

Ministri vlade u Prištini za spoljne poslove i dijasporu Donika Gervala-Švarc i za kulturu, omladinu i sport Hajrula Čeku, pozvali su organizaciju "Evropa nostra" da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.