Dostupni linkovi

Uhapšeni članovi kriminalne grupe Darka Eleza


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u utorak 18. maja uhapsili su na područiju Istočnog Sarajeva dva lica za koja se sumnja da su dio organizovane kriminalne grupe Darka Eleza.

Kako se navodi u saopštenju, osobe inicjala N.L. i M.O. iz Istočnog Sarajeva, na jugoistoku BiH, uhapšene su u okviru istrage koju MUP RS vodi u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

Protiv Darka Eleza i više drugih osumnjičenih osoba vodi se istraga za krivična djela organizovani kriminal, teška ubistva, iznude i ugrožavanje sigurnosti.

Darko Elez je 21. decembra 2020. godine uhapšen u Beogradu, a Bosni i Hercegovini (BiH) je izručen 3. marta, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu 23. februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Elezu je 5. marta određena mjera pritvora zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, kao i da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.

Tužilaštvo BiH na ročištu održanom 1. aprila pred državnim Sudom u Sarajevu zatražilo je produženje pritvora za osumnjičenog Darka Eleza za još dva mjeseca.

Istragu u ovom predmetu vodi Tužilaštvo BiH zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Agencijom za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, kao i drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i regionu, u okviru predmeta Belivuk, “Kavački klan” i dr.

Riječ je o Veljku Belivuku, vođi navijačke grupe fudbalskog kluba „Partizan“ koji je, zajedno sa još 18 osoba, uhapšen u Srbiji 4. februara 2021. godine.

Belivuk i saradnici osumnjičeni su za najbrutalnije zločine – otmice, ubistva, iznude i trgovinu drogom.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH, protiv Eleza je potvrđena optužnica i u predmetu poznatom kao "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Elez je osumnjičen i za iznudu, zastrašivanje i druga krivična djela na području Grada Istočno Sarajevo, među kojima su dva ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija, 2018. i 2019. godine.

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru 2020. godine u Beogradu, nakon što je u Srbiji odslužio kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

XS
SM
MD
LG