Region

0

Severna Makedonija proterala jednog ruskog diplomatu

Autor: KP

Izvor: Beta

Severna Makedonija proterala jednog ruskog diplomatu

Izvor: Novi magazin / SA

Jedan ruski diplomata proteran je iz Severne Makedonije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Kako se navodi, Ministarstvo spoljnih poslova je u saglasnosti sa članom 9 Bečke konvencije za doplomatske odnose odlučilo da jednog diplomatu Ambasade Ruske Federacije proglasi za nepoželjni ličnost u Severnoj Makedoniji.

Precizira se da je 14. maja u prostorije tog Ministarstva bio pozvan ruski ambasador u Skoplju i da mi je tada "uručena nota kojom se nalaže da navedeni diplomata napusti teritoriju Severne Makdonije u roku od sedam dana".

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslove Severne Makedonije se ne precizira koji je ruski diplomata poreteran i zbog čega.

 

 

Mediji: Rusija razmatra recipročne mere na proterivanje diplomate iz Skoplja

 

Rusija razmatra recipročne mere kao odgovor na proterivanje jednog ruskog diplomate iz Severne Makedonije, objavila je danas Televizija Telma pozivajući se Ambasadu Ruske Federacije u Skoplju.

U ruskoj ambasadi je potvrdjeno da je jedan ruski diplomaata prglašen za "persona non grata" i da Rusija "trenutno razmatra recipročne mere koje slede posle tog poteza".

Televizija Telma nezvanično saznaje da se radi o diplomati višeg ranga u toj ambasadi za kojeg postoje informacije da se bavio aktivnostima koje nisu uskladu sa diplomatskim.

Da su te nediplomtske aktivnosti dokumetovane potvrdio je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je rekao da je o tom slučaju informisan pre nekoliko dana.  

"Razlozi su uvek senzitivni, ali su to dokumetovale nadležne službe", rekao je Pendarovski u Kumanovu.

Severna Makdonija je ruskog diplomatu proterala i 2018, ali tada u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom, NATO i EU zbog slučaja trovanja Sergeja Skripalja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR