Noćna mora velike šestorke: Lester protiv Čelsija za potpuni krah ideje o Superligi i bombastična letnja pojačanja

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.05.21. | 12:08

Uspeju li Lisice da ponove uspeh iz borbe za pehar FA kupa obazbediće i matematički izlazak u elitno evropsko takmičenje

Usijanje je dostiglo vrhunac. Premijer liga ulazi u foto finiš u kome bi jedan od dva giganta – Čelsi ili Liverpul – mogli da ostanu bez plasmana u Ligu šampiona i silnih miliona na koje su toliko računali kad su planirali osnivanje Superlige. Zbog ovoga su to i želeli. Zbog Lestera. Do juče malenog kluba koji je mudrim poslovanjem poslednjih nekoliko godina velikoj šestorci engleskog fudbala ugrozio status nedodirljivih. Ove sezone “vise“ Čelsi i Liverpul. Lester će pokušati da im izmakne stolicu pod nogama. Mogao bi to da učini već večeras, ako u velikom derbiju na Stamfordu savlada Plavce.

Odmah da pojasnimo: u slučaju pobede Lester ima zagarantovano mesto u top četiri. U slučaju remija opet su sigurni pod uslovom da u nedelju savlada Totenhem. Čelsi je siguran samo ako dobije obe utakmice, a posle Lestera mu sleduje gostovanje kod Aston Vile. Ako izgubi od Lestera ne zavisi više od sebe, već otvara vrata Liverpulu, koji u sredu ide na noge Barnliju, a zatim dočekuje Kristal Palas.

Izabrane vesti

Tu je i scenario po kome Liverpul i Čelsi završavaju poravnati četvrtom mestu, na 66 ili 69 bodova, onda bi odlučivala gol razlika, pa veći broj golova. Trenutni su i tu poravnati na gol razlici +21, Lester je dao 65, a Liverpul 63 gola. Tek ako bi i tu bili izjednačeni gledao bi se učinak u međusobnim duelima, tu je Liverpul bolji, kao što su Redsi bolji i od Čelsija.

Naravno, može da se desi i da Čelsi u finalu Lige šampiona savlada Mančester Siti, a da sezonu završi kao peti u Premijer ligi, pa da svi zajedno naredne sezone igraju elitno evropsko takmičenje.

Totenhem i Vest Hem imaju samo teoretske šanse, da pobede obe preostale utakmice i da se nadaju masakru Lestera, Liverpula i Čelsija. U slučaju Pevaca, uslov bi bio da Liverpul i Čelsi ne uzmu više od 65 bodova. Vest Hem se nada da ni Totenhem, ni Liverpul ni Čelsi neće prebaciti 64 boda. Malo verovatno.

Mnogo toga će dakle biti jasnije posle duela Čelsija i Lestera u kome Brendan Rodžers neće moći da računa na Džonija Evansa, dok je nesiguran i Džengiz Under. Tomas Tuhel brine zbog stanja Andreasa Kristensena. Eduar Mendi će biti na tgolu, Ris Džejms bi trebalo na mesto ofanzivnog desnog beka, dok će uz Tijaga Silva i Antonija Ridigera igrati verovatno Cezas Aspilikueta ili Kurt Zuma. Mateo Kovačić se oporavio od povrede zadnje lože, ali će verovatno početi na klupi dok će u vezi igrati N’Golo Kante i Žoržinjo. Timo Verner Hakim Zijeh nisu oduševili u finalu FA kupa baš protiv Lestera, pa bi Kristijan Pulišić i Kai Haverc mogli da ih izbace iz tima.

A baš to finale FA kupa je pokazalo kolika je u stvari Lester pretnja. Pogodak Jurija Tilemansa je Lisicama doneo ne samo trofej, već i potvrdu da rastu u silu od kluba. Mmožda nisu globalni brend, ali poslednjih sezona su svakako konstantniji od Arsenala pa čak i nekih drugih članova velike šestorke. Taj podvig u Kupu bi, nada se Rodžers, mogao da doprinese daljem razvoju kluba. Jer takvi uspesi mame i velike igrače.

Ovde se postaje pobednik. Igrači koji su pobedili u finalu su stvorili zaostavštinu, pokazali da ovako nešto može da se uradi u klubu kakav je Lester. Kada dobiješ kup finale protiv ovako velikog protivnika onda i drugi igrači žele da budu deo toga i nadamo se da će to biti slučaj ovog leta“, kaže Rodžers, koji se prema medijskim napisima namerio baš na Čelsijevog Tamija Abrahama (Plavci traže oko 40.000.000 funti), ali i Lilovog vezistu Bubakarija Sumarea.

Lester se namerio da pomuti račune velikima. Pa nek oni misle o Superligi. Čelsi je ipak favorit sa kvotom 1,80 na keca.

PREMIJER LIGA, 37. kolo:

Utorak

19.00: (1,38) Mančester junajted (5,00) Fulam (7,75)

19.00: (2,70) Sautempton (3,30) Lids (2,60)

20.00: (6,00) Brajton (4,10) Mančester Siti (1,55)

21.15: (1,80) Čelsi (3,45) Lester (4,80)

Sreda

19.00: (1,98) Everton (3,40) Vulverhempton (3,90)

19.00: (1,80) Njukasl (3,60) Šefild junajted (4,60)

19.00: (1,55) Totenhem (4,20) Aston Bvila (6,00)

20.00: (6,00) Kristal Palas (4,00) Arsenal (1,57)

21.15: (9,50) Barnli (6,00) Liverpul (1,28)

21.15: (5,00) Vest Bromvič Albion (3,90) Vest Hem (1,68)



Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara