Ex -Yu

"Srbija ima snimak, pripadnici OVK stoje na telima vojnika i kopaju raku"

"Srbija ima snimak, pripadnici OVK stoje na telima vojnika i kopaju raku"
Foto: Screenshot / RTS | "Srbija ima snimak, pripadnici OVK stoje na telima vojnika i kopaju raku"

BEOGRAD - Predsjednik Komisije za nestala lica Veljako Odalović izjavio da je Komisija došla do snimka koji je predat Prištini, a tiče se ubijanja vojnika na Košarama.

Prema njegovim riječima, na tom snimku se vide pripadnici tzv. OVK koji stoje na tijelima mrtvih vojnika na Košarama i kopaju raku u koju ih sahranjuju. Odalović je za "RTS" rekao da će Košare biti možda jedna od prvih lokacija na prostoru KiM za koju se sumnja da se na njoj nalaze grobnice nestalih, a koja će biti pretražena.

Odalović je naveo da je prošlog vikenda bio u Prištini i razgovarao sa prištinskom delegacijom za nestala lica.

On je ukazao da je najteža posljedica svih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, uključujući sukobe na Kosovu i Metohiji, neriješena sudbina 10.001 nestale osobe, među kojima je 1.639 nestalih sa KiM, a među njima se nalazi šest vojnika koji su stradali na Košarama i čije sudbina nije poznata.

"Na poslednjem sastanku radne grupe koji je održan u aprilu u Beogradu najavljeno je da ćemo vrlo brzo dobiti nalog, da ćemo zajedno poći i pretražiti tu lokaciju, a u petak mi je to ponovljeno u Prištini", rekao je Odalović.

On je dodao da ima još pet lokacija koje su prioritetne i na kojima Beograd insistira, da su dokazi predati i da se insistira da u maju i polovinom juna budu izvršene pretrage.

Govoreći o Livočkom jezeru, Odalović je naveo da postoje izjave svjedoka Albanca da je tijela ubijenih Srba bacao u vreće i dodao da je ta lokacija pretražena prije nekoliko godina bez prusustva predstavnika Beograda.

"Konstatovano je da ima puno mulja, da možda ima bombi neuništenih. Insistirali smo da ima pouzdanije metode, predložili smo da se uključe ronioci, ali za sada Priština to nije stavila u prioritet", istakao je Odalović.

On je rekao da je važna i lokacija Lapušnik, jer je to bio zatvor. Naveo je da je 17 mještana kidnapovano i ubijeno u selu Dojnica kod Prizrena, da na lokaciji Javor satelitskim snimkom utvrđeno gdje bi potencijalno mogla da bude grobnica, kao i da je potrebno pretražiti dvije lokacije u okolini Đakovice i u Bidisavcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije