18. maj  2021. 10.49  | Izvor: RTV (Dragana Ratković)

Sve o sivom sokolu u monografiji istog naziva (AUDIO)

NOVI SAD -

U Srbiji u prošlom veku sivi soko bio je umereno brojna gnezdarica. Nažalost, situacija se promenila i došlo je do opadanja brojnosti ove populacije. O ovoj grabljivici, koja je rasprostranjena širom sveta i monografiji posvećenoj toj vrsti, prilog za RNS je radila Dragana Ratković. 

audio icon

Nedavno je, povodom obeležavanja 73 godine rada Zavod za zaštitu prirode Srbije, promovisana monografije „Sivi soko“, autora Bratislava Grubača.

Procenjeno je da se u Srbiji trenutno gnezdi svega od 30 do 50 parova sivog sokola što ukazuje na drastičan pad divlje populacije u šposlednje dve decenije s obzirom na to da je početkom ovog veka populaciju činilo između 75 i 90 parova. Zbog svoje ugroženosti sivi soko je strogo zaštićena vrsta ptice grabljivice i njegovo ubijanje predstavlja krivično delo.

Za autora knjige "Sivi soko" Bratislava Grubača, to je jedna od deset grabljivica koje je proučavao poslednju deceniju. Knjigva predstavclja sintezu literarnih i terenskih istraživanja a osnovni cilj pisanja monografije da se istakne biologij, ugrožavajući faktori, mere zaštite ove interesantne I značajne ugrožene i simbolične ptice na stručan način kako bi bila uvod u zaštitu ove ptice na Balkanu i šire.

Ova ptica hiljadama godina privlači pažnju mnogih drevnih naroda i civilizacija. Vekovima se koriste u sokolarstvu zbog svojih izuzetnih letačkih sposobnosti.

Ova vrsta je kod nas nedovoljno istražena zbog destruktivnog ponašanja golubara i lovaca. Mnogi faktori su protiv ove interesantne ali za priridnu selekciju životinja korisne ptice grabljivice, posledjnje u lancu ishrane.

Monografija "Sivi soko" je knjiga "svetskog nivoa i ilustrativan primer odnosa čoveka prema prirodi smatraju recenzent Goran Sekulić i Svetska organizacija za zaštitu prirode.

U Srbiji je prisutno namerno ilegalno ubijanje uključujući i trovanje, (golubari visokoletača), sakupljanje jaja iz gnezda za ilegalno tržište ptica grabljivica, uznemiravanje u prirodi i uništavanje prirodnih staništa zbog čega je broj jedinki sivog sokola prepoljovljen.

Tagovi
Srodne vesti